Annons

Elevengagemang för att jaga plast

Nästan 100 klasser i Landskrona och Svalöv plockar i veckorna plast runt sina skolor. Allt för att undvika att dessa hamnar i naturen och som mikroplaster i våra hav. En stor eloge till dessa!

I oktober ger sig elever i Landskrona och Svalöv för tredje året i rad ut på plastjakt i skolans närmiljö. Totalt deltar nu hela 2 300 elever från 93 klasser på 17 skolor. Och det är nytt rekord.

Annons
 

Plastjakten pågår under veckorna 40-43. För varje klass som deltar bidrar LSR med 1 000 kronor till att rensa världshaven på plast. En viktig uppgift, för i haven hamnar varje år runt 10 miljoner ton av den plast vi människor använder.
– Jakten på onödig plast och plast som skräpar ner pågår både internationellt och nationellt. LSR stödjer exempelvis insamling av marint skräp, som spökgarn. Genom Plastjakten engageras både
lärare och elever. Och i år deltar glädjande nog ännu fler än tidigare år, säger LSR:s VD Robert Svensson.

Diplom till alla klasser
Medan jakten pågår ställer LSR ut speciella kärl med dekaler som visar vad eleverna ska lägga där. De får också utrustning att jaga med, som påsar och handskar. LSR producerar även en affisch för skolan som berättar att den deltar i Plastjakten. Alla klasser som är med får också ett diplom som anger hur mycket klassen samlat in.

Pengar till hav utan plast
Hela beloppet som LSR anslår till klasserna som plockar plast går till The Ocean Cleanup, theoceancleanup.com. Den organisationen satsar på att få bort 50 procent av plasten i Stilla Havet
inom 5 år. Och all plast i oceanerna till 2050. Eleverna i Landskrona och Svalöv bidrar alltså nu till att minska plasten både i närmiljön och i de stora oceanerna.

Skolelever i Landskrona och Svalöv har visat ett stort engagemang för att plocka plast hela oktober. LSR har satt upp speciella sopkärl för ändamålet på skolorna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser