Huvudägarens försäljning välkomnas

Haldex anpassar verksamheten efter tillfälligt lägre efterfrågan

– Kalla det gärna en tidig julklapp till både Haldex och våra kunder. Men om man får önska sig ytterligare en, är det naturligtvis att Knorr-Bremse nu ska låta sig inspireras av beskedet och påbörja processen att även sälja sin andel, så sammanfattar en mycket nöjd Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex, ZFs besked på fredagsmorgonen att man sålt av sitt innehav och nu lämnar Haldex.

Det var efter börsens stängning på torsdagen som ZF meddelade att bolaget satt igång processen att avyttra sitt innehav i Haldex. Trots att bolaget redan den 12 september kommunicerat att en försäljning var att vänta, är Haldex positivt överraskat av att processen gått så fort.
– Nu visste vi visserligen att ZF varit mycket angelägna om att få bort allt som står i vägen för att få Wabcoaffären godkänd av konkurrensmyndigheterna, men jag är ändå förvånad över att de lyckats gå från ord till handling på bara en vecka, säger Jörgen Durban. 

På kort sikt tror Haldex att torsdagens försäljning innebär att flera dörrar till strategiska samarbeten öppnar sig. Så till vida kommer beskedet också vid en i det närmaste optimal tidpunkt då allt fler på allvar börjat inse att hela branschen just nu står inför ett teknikskifte med självkörande och elektrifiering som huvudsakliga ingredienser.

– Faktum är att Haldex har ett teknikförsprång på vissa områden kopplade till teknikskiftet. Men att en och samma ägare haft intressen i två konkurrerande aktörer på bromsmarknaden har gjort att vi inte fullt ut ansetts som en långsiktig partner för flertalet kunder, eftersom vår kanske till och med omedelbara framtid upplevts som osäker, säger Jörgen Durban.

Haldex vill inte spekulera i vem eller vilka som förvärvat ZFs andel.
– Som sagt, för både oss och kunderna är det viktigare att ZF lämnar än att Haldex får en ’perfekt’ ägarsituation. Men ambitionen på sikt är naturligtvis att få Knorr-Bremse att lämna. Jag kommer därför redan nästa vecka sätta mig ned med våra juridiska rådgivare för att se vilka medel vi förfogar över, avslutar Jörgen Durban.

Till arkivet