1500-talskarta över Ven på auktion

Joakim Karlsson på Skåens Auktionsverk visar upp en karta över hur Ven såg ut när ön tillhörde Danmark, då Tycho Brahe höll till på ön.
Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk visar upp en karta över hur Ven såg ut när ön tillhörde Danmark, då Tycho Brahe höll till på ön.

Undrar du över hur Ven såg ut på 1500-talet? Då ska du kolla in rop 454 inför tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk. Det är en handkolorerad karta över ön och som publicerades så tidigt som 1586. Noterbart är också att det blir författarbesök vid måndagens visning.

Kartan är urtagen ur verket Civitates Orbis Terrarum, tryckt i tyska Nürnberg .
– Det är en riktig raritet och mer lokalt än så blir det inte. Detta är något som jag gärna hade haft på min egen vägg, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
– Det intressanta är att se hur Ven såg ut då. Det var mest lantbruk på ön på den tiden.  Klart är dock att Tycho Brahe bodde på ön, säger Joakim Karlsson.
Tycho Brahe förlänades Ven i andra halvan av 1500-talet, och dessutom inkomsterna från ett antal egendomar i Danmark, vilket Skåne tillhörde fram till 1658. I gengäld skulle Tycho bygga ett eget observatorium på Ven, och leda ett ambitiöst vetenskapligt program. Detta uppskattas ha kostat Danmark 1-3 procent av landets bruttonationalprodukt, ett världsrekord som stått sig sedan dess.

Och på tal om Tycho Brahe så auktioneras även ett grafiskt blad över himlavalvet, så som vetenskapsmannen såg det.

Just grafik är ett stort tema på tisdagens auktion.
– Här finns mycket europeisk grafik från 50- och 60-talet. Vi har bland annat en fin mapp med tio färglitografier av Victor Vasarely, säger Joakim Karlsson.

Det finns även lokal anknytning till fler spännande verk att ha på väggarna.
– Vi har exempelvis två signerade och daterade verk av Nell Walden som ropas ut. Dessutom auktioneras en oljemålning på duk av Vytautas Kasiulis ut.

Som vanligt är det visning på måndagen innan auktionen, det vill säga måndagen den 23 september i detta fall. Förutom att du kan ta del av allt som ropas ut dagen efter så kan du möta författaren Åsa Hallengård.
– Hon kommer och berättar om sin roman ”Antikkurs för vilsna hjärtan”, som delvis utspelar sig i våra lokaler. Det är en spännande berättelse om sju livsöden som flätas samman bland antikviteter i Landskronamiljö, berättar Joakim Karlsson.
– Kom förbi och få din bok signerad, uppmanar han.

Visningen äger rum på måndag den 23 september klockan 13.00 till 19.00. Åsa Hallengård berättar om sin bok med start klockan 17.00. Auktionen äger rum på tisdag den 24 september med start klockan 18.00.

Till arkivet