Annons

Bergsöe invigde ny anläggning

Blyraffinering hos Boliden Bergsöe som nu gör satsningar i en anläggning för plastseparation som väntas tas i bruk om ett år.

Blyraffinering hos Boliden Bergsöe som nu även gjort satsningar i en anläggning för plastseparation.

Bolidens Bergsöe i Landskrona räknas till en av Europas största återvinningsanläggningar för uttjänta blybatterier från bilar. På tisdagskvällen invigde företaget en ny plastseparationsanläggning för att även kunna återvinna batterihöljen i plast.
– Detta kommer att öka säkerheten, minska miljöpåverkan och generera värde, understryker Linda Hallberg, kommunikationschef på Bolidens Bergsöe.

Annons
 

Blysmältverket återvinner årligen bly från 4 miljoner bilbatterier. Nu ska även plasten i dessa batterier återvinnas, något som utgör cirka 10 procent av själva produkten.
– Som en del av vårt mål att kontinuerligt öka återvinningsgraden för det inkommande batteriavfallet, kommer plastseparationsanläggningen att återvinna plast från bilbatteriernas höljen och omvandla plasten till plastflingor. Dessa kan sedan återanvändas för att tillverka nya bilbatterihöljen, förklarar chefen  för teknisk utveckling på företaget, Fredrik Kanth  på företagets hemsida.

Den nya anläggningen skapar samtidigt en säkrare produktion för Bergsöes anställda, då mindre plast i chargeringsmaterialet kommer att minska risken för explosioner och brand i processgassystemet.
– Plastseparationsanläggningen är en viktig investering i vårt förbättringsarbete och ger en säkrare produktion för våra anställda, eftersom mindre plast i vår ugn kommer att minska mängden energi i processgassystemet. Dessutom återvinner vi fler komponenter i batterierna, och minskar därmed våra CO2 utsläpp med ca 25 procent, har Fredrik Kanth, tidigare berättat för Landskrona Direkt

På Bergsöe hoppas man  också att plastseparationsanläggningen ska ge företaget  ett bra utgångsläge inför framtida lagstiftningskrav, då utsläppsdirektiv kring plaster högst sannolikt kommer att skärpas betydligt i framtiden.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser