Annons

Låt oss prata om solnedgångsbilder

Sundet låg i det närmsta spegelblankt när Poul W Lorenzen i förra veckan fångade den tjusiga solnedgång.
Foto: Poul W Lorenzen.

Solnedgångsbilder är en genre som det ofta ses över axeln på av den etablerade fotobranschen. Trots detta har kocken Poul W Lorenzens nyligen plåtade bild med blodröd sol fått uppemot 750 ”likes” under några få dagar i Facebookgruppen ”Du vet om att du är från Landskrona om…”

Annons
 

Solnedgångsbilder vinner knappast några fototävlingar. Inte heller ser vi denna typ av bilder på fotofestivaler eller i fotoböcker. Detta trots att fotografi så mycket handlar om att måla med ljus.
– Solnedgångsbilder är de mest fotograferade. Det gör samtidigt att de blir ointressanta, säger Jenny Nordquist chef för Landskrona Foto.

– Vi fascineras alla av solnedgångar, och soluppgångar för den delen. Vi vet så lite om solen och det gör att vi vänder oss mot den och eftersom kameran är så lättillgänglig idag så tar vi bilder av objektet. Jag gör det. Alla fotograferar det. Vi registrerar ljuset. Det vi inte får med i bilden är den starka upplevelsen vi känner på platsen.

Landskrona Foto har haft en drygt handfull internationella fotografer som varit i Landskrona på så kallat residens. Ännu har ingen av dessa levererat någon solnedgångsbild trots att vi som bor och verkar här vet att en solnedgång vid sundet är vackrast i världen.
– Vivek Mariappan som är vår senaste fotograf i residens pratade ofta om hur annorlunda ljuset är här jämfört med i Indien, där han kommer ifrån. I hans bilder kan man på sätt och vis återkoppla till solnedgångsljus då detta återspeglas i reflektioner på det han avbildat. Dock inte att han vände kameran rakt mot solen, berättar Jenny Nordquist.

Frågan är då om curatorer trots allt ratar just solnedgångsbilderna.
– Inte när det sker som ett ämne.  På Tate Modern i London byggde Olafur Eliasson rent av upp en konstgjord solnedgång en gång i tiden. (Googla och se fantastiska bilder på detta.) Amerikanen Penelope Umbrico har också fastnat för solnedgångar. Hon började 2006 undersöka vilka bilder som var mest fotograferade och delade på Flickr. Solnedgångar var mest taggade. Ur detta material skapar hon. Därmed blir objektet ett ämne och på så vis intressant att ta del av resultatet.

En annan konstnär, britten William Turner var känd som en ljusets konstnär. Hans stil lade grunden för impressionismen och hans tavlor med solnedgångar med den egna Turner gula-färgen har trollbundet en publik under drygt 200 år och där råder en stor acceptans för motivet som sådant.

Åter till Poul W Lorenzens tjusiga bild, här ovan och alla dess ”likes”.
– Många ”likar” Poul, som person. Hans mat. Andra har minnen av platsen och relaterar till den. Vi delar en upplevelse som är vacker. Sen rör det sig säkert också om en del lokalpatriotism i en sådan grupp med en sådan bild, tror Jenny Nordquist.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser