Assistenterna tar över

Christer Strömholm var en stor vän av hundar liksom Galleri 1658s ägare Anders Cöster.
Elin Blom (Felina), Martina Leo, Fredrik Etoall och Örjan Kristenson bjuder in till Assistenterna, en fotoutställning på Galleri 1658 på Norra Kyrkogränd.

I slutet av 1990-talet träffades Martina Leo, Fredrik Etoall och Örjan Kristenson. Trion utgjorde tillsammans med en del andra fotografer ett slags fotografiskt kreativt kollektiv. Den gemensamma nämnaren var fotografen Christer Strömholm. De var hans assistenter.

– Assistenter föredrar vi att bli kallade, även om det fanns de som titulerades som Christers mörkrumsslavar, minns Örjan Kristenson. Ikväll är det vernissage på Assistenterna på Galleri 1658. En i många avseende vederhäftig, med betoning på häftig, fotoutställning.

Uttrycken hos de tre fotograferna är långt ifrån läromästarens och skillnaden de emellan är väldigt olika.
– Det är inte utan att det är med en viss fascination utställningen påvisar hur olika vägar vi kan ta, trots att mentorn är densamme, säger Örjan Kristenson som av de övriga kallas ”överslav”.

Stämningen är översvallande och kamratskapet fotograferna emellan är påtaglig. Synpunkterna raka.
– Det är som att jag förflyttas tillbaka till gymnasieåldern och fick äran att hänga med dessa två, säger Fredrik Etoall och berättar att det dröjde länge innan han ens kunde säga högt att han är en fotograf.

– Men det är det jag sysslar med och försörjer mig som, säger han och ser betänksam ut.

– Det är detsamma med mitt filmande. Ibland tittar jag mig över axeln för att se om där är någon som ska avslöja mig, säger han och berättar den sanslösa historien om när han filmade videon till Icona Pops numera ikoniska världshit I Love It, vilken streamats 150 miljoner gånger på Youtube.

Det är dock historia nu. Istället har han sedan ett par år tillbaka inlett ett konstprojekt med sångerskan Elin Blom. Tillsammans kallar de sig Felin. Och just Felin har en stor del i Fredrik Etoalls del av utställningen Elin Blom (Felin) kommer att köra ”No More Sweet Home Alabama” och någon låt till, under kvällens vernissage.
– Sen hänger vi texten här och med hjälp av en QR-kod kan man se videon. Samtidigt knyter alla mina bilder an till delar av textraderna i låten, förklarar Fredrik Etoall.

I videon badar Elin Blom i ett badkar fyllt med blod. Det är starka scener som visas – allt i en protest mot Alabamas abortlagar.

Martina Leos fotografier hänger jämte. De är mer posterlika och ofta med texter i de drömska bilderna där det konkreta omvandlats till något mjukt och abstrakt.
Utöver Christer Strömholms lärdomar har hon en gedigen fotoutbildning bakom sig då hon studerat vid minst sagt välrenommerade International Center of Photography i New York.
– Det var länge sedan jag ställde ut. Men det här är riktigt kul, säger hon.

Utställningen är en gammal idé jag burit på. Christer fanns där, i mitten. En magnet som drog åt sig talanger. Och lät dem vara sig själva. Det är så vi utvecklats och här blir det så tydligt, säger Örjan Kristenson som har den svartvita skalan gemensamt med mentorn.
Skillnaden är dock stor då människor är påtagligt frånvarande i Örjan Kristenson senare bilder.
– Hur vi utvecklade våra talanger, var vårt eget ansvar. Det ordet var genomgående i CHR:s pedagogik: Ansvar. Ansvar för bilden och vårt ställningstagande för människor.

Assistenterna har vernissage ikväll, fredagen den 14 september klockan 17.

Christer Strömholm var en stor vän av hundar liksom Galleri 1658s ägare Anders Cöster.

 

Till arkivet