Skiva och spelningar till toner av flöjt

Andreas Ralsgård är inte rädd för att ta fram flöjten och bjuda på en låt. Något som skedde när han gästade redaktionen.
Andreas Ralsgård är inte rädd för att ta fram flöjten och bjuda på en låt. Något som skedde när han gästade redaktionen.

Flöjten är ett instrument som kan se ut på många vis och som spelas i varenda hörn av jordklotet. En som verkligen kan det där med flöjtar är Andreas Ralsgård som bland annat arbetar på Kulturskolan i Landskrona.

I somras släppte Andreas och hans kollega Markus Tullberg en ny skiva, Kvartett.
I bandet ingår även Alexandra Nilsson på cello och Niklas Roswall på nyckelharpa. Närmast väntar en spelning i Folkets Park i Malmö den 14 september och Kulturnatten i Lund den 21 september.
– Vi gillar att spela skånsk folkmusik och det blir en hel del av den varan, säger Andreas Ralsgård då han gästar redaktionen.

Just flöjten i folkmusiken är något som han vill lyfta fram.
– Många förknippar svensk folkmusik med fioler, typ som på spelmansstämmor och liknande. Av tio instrument så är det åtta fioler. Men i Skåne har det varit annorlunda. Förr fanns det många fina flöjtspelare och klarinettister i den Skånska folkmusiken, det vill vi blåsa liv i igen. Musiken här nere är också mer påverkad av närheten till Danmark.

Flöjtspelandet har tagit Andreas Ralsgård och Markus Tullberg land och rike runt. Sommaren 2018 var de i Lunenburg i Kanada.
– Vi var inbjudna för att göra konserter och hålla kurs i vårt skånska flöjtspel. Lunenburg är en skön och färgstark småstad i Nova Scotias skärgård cirka 10 mil från provinshuvudstaden Halifax. Varje år strömmar spelsugna och entusiastiska flöjtspelare från hela Nordamerika, Storbritannien och Australien dit, säger Andreas Ralsgård.

En annan stor hållpunkt 2018 var sista helgen i oktober. Ralsgård & Tullberg var då med och arrangerade en hel dag av musik och föredrag till minne av den framstående blåsinstrumentbyggaren Iacob Valentin Wahl som levde i Landskrona under 1800-talet. Dagen avslutades med en konsert i Sofia Albertina kyrka. Medverkade gjorde musiker, lärare, elever och studenter från bland annat Skurups folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö och Kulturskolan i Landskrona. 

Inspirerade av det stora intresse som Andreas Ralsgård och hans kollegor möttes av i Kanada beslutade dom sig för att arrangera en egen kurs på hemmaplan.
– Vi höll en kurs i skånsk och svensk folkmusik på flöjt hemma i Landskrona i juni i år. Det kom musikanter från Kanada, USA, Skottland, Island, Israel, Danmark och Sverige såklart, säger Andreas Ralsgård.
– Förutom kurs så hade vi öppen scen, dans, och jam på Restaurang Mythos på kvällarna samt en konsert på stadsbiblioteket. Det var en fantastiskt inspirerande vecka. Med stor sannolikhet kör vi en uppföljare nästa år.

Att jamma på krogarna i stan är något som Andreas Ralsgård vill utveckla.
– Det är ett fantastiskt sätt att umgås och uppleva musik på. Vi körde bland annat irländskt jam på Seglarpaviljongen för ett antal år sedan. Då kom det musiker från hela regionen. Där var allt från trumslagare och flöjtspelare till de som spelade på stränginstrument och skedar, minns Andreas Ralsgård.
– Och det är något som jag saknar. Det hade varit kul att göra något sådant här i stan med jämna mellanrum.  De två sista åren har vi faktiskt byggt ett litet folkmusik-community i Landskrona som spelar svenskt och irländskt, så det börjar röra på sig.

Spikade planer för framtiden finns också. En årlig hösttradition är att samla flöjtspelare för att hylla Johan Jacob Bruun som var en av Skånes största spelmän. Han levde i Södervidinge mellan Landskrona och Kävlinge.
– Vi är ett femtontal medverkande mellan 15 och 65 som spelar Bruuns låtar. I år sker detta den 11 november, som vanligt i kyrkan i Södervidinge. Det blir en stund av levande musik framförd av levande musiker i levande landsbygd. Det finns ju så mycket fantastisk kultur att var glad och tacksam för, och Bruuns musik är ett exempel på detta, säger Andreas Ralsgård och avslutar.
– Som sagt blir det gig med kvartetten i Malmö den 14:e september i Folkets Park, och så spelar Markus och jag som duo i Lund den 21 september. Men det händer mycket mer. Vi ska bland annat till Wisconsin och Minnesota i USA i juli nästa sommar.

Till arkivet