Annons

På miljökonferens i Turkiet

Städning av en strand var en av de mer handgripliga programpunkterna vid årets miljökonferens CEI2019.

Som vi kort berättade i somras var det åter Öresundsgymnasiet som representerade Sverige när miljöorganisationen Caretakers of the Environment International höll sin stora sommarkonferens.  I år befann man sig i Doga Tatil Koyu i Turkiet.

Annons
 

När sommarlovet var som skönast åkte fem elever och två lärare från Öresundsgymnasiet till Istanbul för att där representera inte bara Landskrona utan också  Sverige, vid den internationella miljökonferensen Caretakers´of the Environment CEI2019. Sammanlagt 14 länder från tre kontinenter fanns på plats.

Eleverna Hajrija Felec, Pelin Erdal, Victoria Sörensen, Blerta Hajzeri och Dalila Osmanovic redovisade sin projekt med powerpointpresentationer vid två tillfällen under den veckolånga konferensen.
– De hade även gjort planscher över sina projekt, berättar den ena av de medföljande lärarna Karin Warlin.  På plats var även hennes kollega Gustaf Ekelund.

– Pelin, Victoria och Blerta berättade om det Grön Flaggarbete de  arbetat med på Öresundsgymnasiet. Skolan fick som bekant Grön Flagg i maj.  Dalila och Hajrijas projekt handlade om vikten av rent dricksvatten jämförelser mellan brunnsvatten och kommunalt dricksvatten och vattnets väg till dricksvatten i Landskrona.

Landskronaeleverna lyckades “suveränt bra” med sina redovisningar och när de på fjärde dagen satte upp sina planscher om  projekten i ” the Poster exhibition” fick de många intresserade besökare.
– Deltagare från bland annat Indonesien, Polen och Mexiko inspirerades att också arbeta för att deras skolor skulle jobba med Grön Flagg, eller som det kallas i internationella sammanhang: Eco-schools, säger Karin Warlin.

– Det var också fantastiskt att få höra om projekt från elever i andra länder, exempelvis en undersökning av luftföroreningar i Kirov, Ryssland eller insamling av plastskräp i Indonesien som sedan förvandlades till väskor. En annan grupp hade samlat ihop använd frityrolja som de tillverkat tvål av, några hade tillverkat utställningsbås som de satt upp i deras hemstad, där de informerade allmänheten om plast i haven, berättar Karin Warlin. 

Förutom presentationer av elever gjordes också ett besök på TED-skolan i Istanbul. Där lyssnade delegationen från Landskrona på intressanta föredrag av bland andra  professorer från olika turkiska universitet.
– En av dem har hjälpt Costa Rica utveckla solcellsanläggningar och nu blir det snart det första landet som blir helt koldioxidneutralt.

CEI2019 innebar också ett antal studiebesök och utflykter.
– Vid ett tillfälle städade vi bort plast från en strand, vid ett annat besökte vi vattenreningsverk och botaniska trädgårdar. En kväll fick vi se Bosporen i solnedgång på en båttur mellan Europa och Asien.

Konferensen innebar även aktiviteter såsom Fun and Food Market, där vi fick testa spel lekar och läckerheter från all världens hörn. Landskronaeleverna bjöd då på Kalles kaviar, pepparkakor, svenskt godis och blåbärs-soppa – en riktigt hit. 

En av kvällarna var det Cultural night och i en vacker amfiteater med magnifik utsikt uppträdde då alla delegationer med sång, dans och drama från sina hemländer. Landskronatjejerna uppträdde som ABBA till publikens jubel. 
– Ett nytt inslag på årets konferens var “debate-battle” i tvärgrupper.  Själv deltog jag då som jury tillsammans med Hong Kong och Indonesien, avslutar Karin Warlin.

Lyssna till elevernas egna berättelser

CEI2019 pågick mellan 30 juni och 6 juli. Vill  du höra elevernas egna berättelse om detta – passa då på att gå till Team Sportias gamla lokal på gågatan under HELAveckan.  Måndagen den 16 september kl 16 och kl 17 finns eleverna på plats och berättar mer.

Öresundsgymnasiets elever på plats i Turkiet.

Svensk kaviar gjorde succé vid konferensens Fun and Food Market.

Landskronagruppen imponerades av den unge läraren Steven från Malawi som, när han upptäckte att det helt saknades miljöundervisning i hans land, helt på eget bevåg började utbilda elever och deras föräldrar om hållbar utveckling – nu har tusentals utbildats.
– Jag kommer att fortsätta att hålla kontakt med Steven och hoppas kanske kunna skypa med honom under kommande läsår, säger Karin Warlin.

Solnedgång vid Bosporen.

Utställning om gruppens projekt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser