Odör från industriområdet oroar läsare

Från industriområdet sprids emellanåt intensiva metall-liknande lukter ner mot centrum.
Från industriområdet sprids emellanåt intensiva metall-liknande lukter ner mot centrum.

Många Landskronabor engagerar sig i stadens miljö. En läsare hörde av sig och berättade om doften av bränd metall som sprider sig i centrala Landskrona med jämna mellanrum. Landskrona Direkt har passat frågan vidare till Miljöförvaltningen.

En läsare har hört av sig till redaktionen gällande ”en stark lukt liknande bränd metall över centrum från industriområdet”.  Odören kommer ibland ofta och ibland mindre ofta. Men hen uppskattar att det är cirka var tredje vecka. Oftare på vinterhalvåret. Läsaren bor på Storgatan, men brukar kunna känna lukten hela vägen upp till stationen på Östervärns Plan. Ingen rök syns, men väl en ”ganska intensiv metall-liknande lukt”.

Landskrona Direkt kontaktade kommunens miljöchef Jörgen Hanak och han svarade med vändande post.
– Vi har främst två industrier som skulle kunna medföra lukt av det slaget. Det är Boliden Bergsöe och Befesa Scandust, men det kan finnas andra också. Vi får frekvent klagomål av det slag som du beskriver. Vi har som rutin att registrera plats/adress för klagomålet och vindriktningen vid tidpunkten för klagomålet. På det sättet har vi kunnat ringa in klagomål kopplat till plastlukt till Boliden Bergsöe. De problemen räknar vi med att de upphöra när Boliden tar sin plastseparationsanläggning i bruk i slutet av september, skriver han och ber allmänheten att höra av sig om de känner obehaglig lukt. Mejla då till miljo@landskrona.se.

Till arkivet