Kulturskymning på teaterscenen – Öresundsteatern har lagt ner

Öresundsteatern är ett minne blott.
Öresundsteatern är ett minne blott.

Ledig Lokal. Så står det på skyltfönstret till Öresundsteaterns före detta lokaler i hörnet av Slottsgatan och Norra Kyrkogränd. Anledningen till att lokalerna står tomma är att Anders Kungsman och Per Ullberg beslutat sig för att lägga ner verksamheten.

Öresundteatern har funnits i Landskrona i 13 år men nu är det slut med föreställningar. Mest har ensemblen gjort sig känd för sitt engagemang med Brukarensemblen. Tillsammans har de spelat ett flertal olika föreställningar under åren.
– Det är kanske dessa som varit stora här i Landskrona. I andra städer har vi mest spelat för skolklasser. Det har varit värdegrundsbaserade föreställningar. Vi hade gärna kört fler föreställningar för skolorna i stan också. Men det finns flera anledningar till att vi lägger ner. Det har varit en process som pågått under några år, säger Anders Kungsman och fortsätter.
– En anledning är att vi blivit äldre, jag fyllde 50 år i februari. Livet förändras. Vi har hållit på i 13 år och jag ställde mig frågan om jag vill hålla på med detta till pensionen. Men både Per och jag vill göra något annat.

Naturligtvis spelar ekonomin en viktig roll.
– Vi har aldrig haft något verksamhetsanslag från staden. Och det känns som att det inte skulle bli så i framtiden heller. Därför tycker vi att vi har gjort vårt. Jag hoppas dock att vi har gjort stor skillnad för många.

Att någon skulle ta över verksamheten har aldrig varit på tal.

På frågan om han tycker att Öresundsteatern blivit dåligt behandlade generellt av kommunen svarar han både och.
– Det är svårt att generalisera. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med omsorgsförvaltningens område för funktionshinder. Där har viljan varit jättegod. Sedan är det alltid pengar som gäller. Skolan har ju inte heller så mycket pengar. Grundproblemet är egentligen längre upp. Kommunstyrelsen skulle behövt satsa mer pengar till såväl kulturförvaltningen som till skolan.

Anders Kungsman hittar man dock inte i någon hängmatta efter att Öresundsteatern lagt ner.
– Jag har påbörjat en tvåårig utbildning till webbkommunikatör på sociala medier. Och även Per utbildar sig. Han läser till kulturskolepedagog.

Anders Kungsman är tveksam till om det blir mer arbete med teater i framtiden.
– Det kan inte jag svara på men jag känner att jag inte har något större behov av att stå på scen längre. Jag ska se om jag kan kombinera min nya utbildning med något annat med teater, säger han och skrattar.
– Faktum är att läraren på min utbildning har frågat om jag inte kan hålla i några övningar.

Anders Kungsman verkar i mångt och mycket på gott humör trots allt som hänt. Det finns dock en viss sorg.
– Det pågår ett sorgearbete. Det är smärtsamt att göra de på Brukarensemblen besvikna. Jag hoppas att stan tar sitt ansvar genom att se till att det blir en fortsättning av något slag. Jag vet att omsorgsförvaltningen jobbar hårt för det. Vi hade faktiskt ett stort projekt på gång tillsammans men det kommer inte att bli av. Det var utbildningsförvaltningen som tackade nej. Det handlade inte om så mycket pengar. Just detta är en av dropparna som fick oss att lägga ner.
– Man vill gärna ha saker gratis men inget är gratis.

Det finns fler förvaltningar som Anders Kungsman gärna hade insett betydelsen av det arbete teatern gjort.
– Vi fick tre miljoner från allmänna arvsfonden men det var inte mycket vi fick av kulturnämnden.

Att det råder en viss kulturskymning i staden, framför allt på teatersidan, råder det ingen tvekan om, om man får tro Anders Kungsman. Och i grund och botten så är det, som tidigare sagts, pengar som är problemet.
– Jag tycker att det är bra att det satsas i stan. Jag undrar bara hur de som arbetar med kultur ska kunna möta det ökade behovet. Idag satsas det på konsumtion av kultur. Man har en gästspelsscen och det är det man satsar på och det är inget fel i det. Men man måste ha en variation i kulturutbudet. Det vi gjorde och Skånska Teatern gjorde på sin tid var att jobba med kultur som ett samhällsinstrument som engagerade och entusiasmerade. Satsningen på Kulturskolan är mycket bra men den räcker inte fullt ut. Dom kämpar också. Bara in med pengarna till dom, avslutar Anders Kungsman.

Till arkivet