Våra gemensamma konstverk visas

När nu konst ur Landskrona museums och Kaptensgårdens samlingar visas på konsthallen finns ett flertal skulpturer i gips gjorda av Anders Jönsson utställda.
När nu konst ur Landskrona museums och Kaptensgårdens samlingar visas på konsthallen finns ett flertal skulpturer i gips gjorda av Anders Jönsson utställda.

Förr sades att stadens konstsamling växte med 100 tavlor om året. Så är inte fallet längre.
I Landskrona stads konstsamling finns idag i runda svängar 3700 konstverk, 118 av dessa har nu plockats fram ur magasin och tjänsterum för att pryda väggar och golv på konsthallen.

–  Det är det bästa med att vara konstintendent. Jag har själv valt ut det jag gillar bäst, säger Birthe Wibrand och guidar runt i utställningen.

I utställningen Den smala och den breda vägen visas för första gången på länge konstverk ur Landskrona museums och Kaptensgårdens samlingar.

En stads konstsamling berättar om bygden och enskilda personer, om utställningar och konstnärer.
– Samlingarna är en viktig del av kulturarvet och de tillhör oss alla, poängterar Birthe Wibrand som dock inte har något kommunalt anslag för att köpa in ny konst till kommunen.
– Det finns en fond jag kan utnyttja och där får jag ta ungefär 40 000 årligen, berättar hon.

Den smala och den breda vägen, som utställningen heter kommer från ett nyrestaurerat verk av Carl Fredrik Hägg, konstnär, tunnbindare och stor kulturpersonlighet från Landskrona.
– Han var väldigt samhällskritisk och svarade för politisk satir men samtidigt var han mycket respekterad av stadens styrande, berättar Birthe Wibrand och visar upp verket som skildrar människan vandring genom livet och vad som krävs och  vad som ges på den smala vägen och den breda vägen.

I utställningen ges det maritima en stor plats med så kallad skutemålning: fartygsmodeller och havsvyer. Landskrona och dess omgivningar finns avbildat på flera målningar. Dessutom visas flera porträtt och självporträtt av såväl stadsbor som andra välkända ansikten.

Sven ”Groda” Lindgren, må saknas men flera andra stora lokala konstnärsprofiler finns med så som Martin Emond, Roy Evertsen, Annika Svenbro, Lena Cedergren, Kenneth Björne och rent av Lennart Cederstam.

Van Goghs hund av Jonas Högström är bland de första konstverken som besökarna möter. I dagarna blev det klart att Jonas Högström tillsammans med målaren Mats Rydstern kommer att ha en stor utställning i konsthallen under 2021.
Olle Svanlund – Öresundsvarvet 1952.
– Det är en underbar tavla som visar vandringen genom livet, säger Birthe Wibrand om Carl Fredrik Häggs tavla Den smala och den breda vägen.

Till arkivet