Wormo skyller på BoIS för splittrat lag

Wormos ordförande kritiserar BoIS för deras beslut att låta sex Wormospelare gå över till BoIS mitt under säsongen.
Wormos ordförande Martin Lindqvist kritiserar BoIS för deras beslut att låta sex Wormospelare gå över till BoIS mitt under säsongen.

BoIS har alltid varit den stora klubben i Landskrona. Det har inneburit att många av ungdomarna i stans mindre föreningar haft som mål att en gång i framtiden iklä sig den randiga tröjan. Men från småklubbarna kommer nu kritik mot BoIS som de menar rekryterar unga spelare på ett sätt som gör att deras verksamhet blir lidande. En av klubbarna är IK Wormo som fått sitt lag med spelare födda 2006 splittrat.

I ett öppet brev som skickats till media skriver Wormos ordförande Martin Lindqvist om situationen. I brevet beskriver han hur det råder huggsexa om duktiga spelare och ett samarbete som inte fungerar.
”Det är extremt olyckligt att det finns en hets vid unga spelares klubbtillhörighet, det pratas om att ha en gynnsam utveckling av individen i en bra miljö, det pratas om olika former av samarbete. Det gjordes en överenskommelse som syftar till att utveckla spelare och låta de som vill och kan förberedas i att ta steget och öka sin träningsvolym. En överenskommelse som Bois skapade tillsammans med IK Wormo, men som inte visats i handling.”

För att hitta en lösning så träffades representanter för BoIS och Wormo på måndagen. Men någon bra lösning kom man inte fram till.
– Nej, Jag blev så förbannad att jag reste mig upp och gick. Jag kokade av ilska, säger Martin Lindqvist.
– BoIS handling kommer att innebära att vi med all sannolikhet får hoppa av en av a-serierna. Vi fick lämna två WO den gångna helgen. Vi har helt enkelt inte spelare att tillgå.

Enligt BoIS akademichef, Tobias Celedon, är det spelarnas föräldrars önskemål och inte BoIS, att killarna byter klubb.
– Det spelar ingen roll, dundrar Martin Lindqvist.
– Det borde helt enkelt inte få ske övergångar mitt i ett seriespel. Övergångar på denna nivå bör ske efter säsongen. Och BoIS som är stans stora klubb borde visa ödmjukhet nog att göra så.

Martin Lindqvist säger också att BoIS ska försöka förmå de spelare som nu gått till klubben att trots detta avsluta säsongen i Wormo. Men detta tror han inte på.
– De spelare som nu är kvar i Wormo är så grymt besvikna. Så jag tror inte att de vill spela tillsammans med de som nu lämnat. Det är nog kört.

På tisdagen samlades sju av de åtta kvarvarande spelarna i Wormolaget för träning.
– Vi har även kontaktat spelare ur vårt 07-lag för att kunna bedriva träningar och eventuellt spela matcher. Vi får helt enkelt ta en dag i taget, säger Magnus Sjögren som tränat killarna de senaste sju åren.
– Det är så sorgligt att se laget splittras såhär.

Även BK Landora har funderingar kring hur rekrytering går till. Dess ordförande Jan Stenblom är mer försiktig i sina uttalanden.
– Jag vet att det hänt något med våra 05:or men exakt vad vet jag inte ännu. Jag ska träffa BoIS imorgon, onsdag och reda ut vad som hänt, säger Jan Stenblom och försöker se problematiken från båda håll.
– Problemet är att BoIS har luckor att fylla för att få ihop lag.

Han ser också nödvändigheten i att BoIS inte bara har lag i de högre åldersgrupperna.
– De har testat detta innan och det visade sig vara svårt att rekrytera till sin förberedande elit. Det optimala hade varit om alla haft sina ungdomslag och att de 1-2 bästa ur varje åldersgrupp tog klivet till BoIS. Då skulle alla klubbar kunna ha en bra ungdomsverksamhet.

En förälder till en spelare i Landora är orolig.
– Min son har sagt att om hans kompisar lämnar för BoIS så slutar han att spela fotboll. Men det handlar om mer än det. De är även klasskamrater och vänner på fritiden. Och om övergångar som den som Wormo varit med om splittrar vänskap så kan man ju undra vad som egentligen är viktigt, säger förälderns om väljer att vara anonym.

BoIS akademichef Tobias Celedon är besviken på att Wormo valt att blanda in media i frågan.
– Vi har haft en ständig dialog med såväl Wormo som med föräldrarna och vi har förklarat att vi helst skulle vilja att spelarna skulle stanna kvar i föreningen säsongen ut. Men om föräldrarna nu verkligen har bestämt sig för att deras söner ska byta klubb så tycker vi att vi inte kan säga nej.

Tobias Celedon kritiserar även Wormo för hur det öppna brevet har skickats ut.
– Vi har tagit del av en skrivelse till oss, däremot har vi nåtts av rykten att det cirkulerar ytterligare en skrivelse som gått till övriga föreningar och media. Denna skrivelse har inte delgetts till oss vilket vi tycker är märkligt då vi inte kan besvara den kritik som framförs mot oss som förening.

Hur framtiden ser ut kan inte akademichefen svara på.
– Vi har en fortsatt dialog med IK Wormo gällande ärendet. Vi önskar att ha en god dialog med samtliga föreningar i staden och vi blir besvikna på att detta lyfts i media samtidigt som vi internt mellan klubbarna försöka hitta en bra lösning för alla parter, avslutar Tobias Celedon.

Wormos 06:or är ett splittrat lag.
Från vänster: Kerim Berisa, Delil Skrijelj, Arnes Kalender, Elton Krasniqi, Victor Sjögren och Haris Gigovic
Liggande: Edvin Dedovic
Längst bak: Magnus Sjögren och Martin Lindkvist
Saknas på bilden: Mahmoud Moussa
I ett försök att rädda säsongen har Magnus Sjögren lånat spelare från ett yngre lag för att kunna bedriva träning och matchande.

Till arkivet