Falsk polis i farten


Polisen har idag fått in två samtal från Landskronabor som uppger att de blivit uppringd av en ”polis” som vill att vederbörande ska logga in på sitt bank-ID. Så arbetar inte polisen som nu vill att allmänheten är vakna för denna typ av bedrägerier.

Åsa Emanuelsson, informatör på polisen vill varna så man via telefon inte låter sig luras att logga in på sitt bank-id. 
– Vare sig vi eller banken ber någon lämna denna typ av uppgifter. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon, poängterar hon.
– Be istället om att få ringa tillbaka och är det polisen så är det alltid 114 14 som gäller, säger hon och kommer med följande råd.

Skydda dig mot falska telefonsamtal 

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.
  • Skaffa gärna nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Till arkivet