Wiehe spelar till Afzelius ära

Många bilder blev knäppta på hörnet Östergatan/Järnvägsgatan.
Många bilder blev knäppta på hörnet Östergatan/Järnvägsgatan.
Många bilder blev knäppta på hörnet Östergatan/Järnvägsgatan.
Många bilder blev knäppta på hörnet Östergatan/Järnvägsgatan när Rolf Lassgård och Siw Malmqvist fick motta sina minnesstenar 2016. Nu är det dags att avtäcka två nya stenar.

Imorgon fredag är det vid lunchtid dags att avtäcka två nya minnesstenar på Landskrona Walk of Fame.

– Mikael Wiehe hedrar Landskrona Walk of Fame med sin närvaro och avtäcker sin vän och kollegas Björn Afzelius minnessten. Dessutom framför Mikael ett par sånger ur Björns och sin egen repertoar, meddelar Bo Wikström, initiativtagare.

Den andra stenen avtäcks för den förre stadsarkitekten Frans Ekelund av hans son Hilding Ekelund vars mor var spion under andra världskriget.
–  Johan Nilsson chef för stadsbyggnadsförvaltningen håller sedan tal till minne av den framstående arkitekten Frans Ekelund.

Landskronas Walk of Fame avtäcker två nya minnesstenar fredagen den 9:e augusti kl 12.00. Men redan en halvtimme innan underhåller trubadur Dennis Camitz besökarna på Järnvägsgatan.

 Årets minnesstenar tilldelas sångaren, kompositören, textförfattaren, romanförfattaren och gitarristen Björn Afzelius samt Landskronas tidigare stadsarkitekt Frans Ekelund. Avtäckningen leds av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L).

Björn Afzelius 1947-1999. Sångaren, kompositören, textförfattaren, romanförfattaren och gitarristen. Hans minnessten avtäcks av Björns kollega och vän musikern, sångaren, textförfattaren och kompositören Mikael Wiehe. Björn Afzelius tillbringade några av sina skolår i Landskrona. En delvis problematisk tid eftersom han blev mobbad i skolan beroende på sin stockholmsdialekt. Denna situation ledde till att han efter tre månader hade lärt sig att tala skånska och han hade då beslutat sig för att aldrig mer byta dialekt.

Frans Ekelund 1882-1965. Arkitektexamen i Lund. Landskronas stadsarkitekt under åren 1913-1949. En av arkitekturstadens stora. Han tog sig an sin uppgift med största intresse och energi och han har satt sin prägel på Landskrona och många av dess byggnader men även skapat kända byggnader såsom hotell Savoy i Malmö.

Walk of Fame startades på initiativ av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens två Rotaryklubbar, Landskrona-Citadell RK och Landskrona-Glumslövs RK samt Svenska Frimurare Ordens två enheter i Landskrona. Walk of Fame invigdes den 20 mars 2013 av Sveriges konung Carl XVI Gustav på Landskronas centrala gågata Järnvägsgatan. Bakgrunden är att Landskrona har ovanligt många berömdheter, i förhållande till sin storlek, som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd. Tanken med Walk of Fame är att visa detta samt intressera innevånare och besökare för stadens historia och berömdheter och att uppleva stadens centrum. Varje år avtäcks normalt två nya minnesstenar. Årets stenar är nummer 34 och 35.

 

Till arkivet