Annons

Vad händer här?

Nils Alm jobbar inne i den pampiga kristallkronan på Landskrona Teater.

5575 kristallprismor har tvättats med tandborste. Resultatet av detta minst sagt annorlunda jobb kan beskådas av alla och envar som i höst besöker Landskrona Teater.

Annons
 

Nils Alm hukar och tar sig ledigt runt inne i den mäktiga kristallkronan på Landskrona Teater.
På bara tre dagar har han fixat så att den platsbyggda kristallkronans samtliga prismor plockats ner, rentvättats och nu  åter sätts på plats.
– Det blir ett enormt lyft för hela teatern, säger scenmästare Nichlas Olsson som i samband med att man tvättat prismorna även bytt ut de gamla glödlamporna mot LED-lampor.
–  Jag  tycker att dessa ger ett naturligt ljus. Nu slipper vi dessutom byta lika ofta som tidigare, säger han och berättar hur man måste ta sig upp på teaterns vind, öppna brandluckorna ovanför den stora kristallkronan och klättra ner på ett bjälklager för att komma åt och byta lampor.

Nils Alm från Grevinnans i Ystad har emellertid sluppit denna jobbiga klättring när restaureringen i form av rengörings- och ombindningsarbete av prismorna gjorts. En byggfirma har rest en byggställning inne i salongen som tillåter honom att gå såväl in i kronan som runt densamma.
– Dag ett plockade jag ner alla prismor och la de i en speciell rengöringslösning. Igår tvättade jag och min fru samtliga prismor med hjälp av tandborstar. Kristallen var rejält smutsig. Vi byte ut ett 70-tal trasiga prismor och idag sätter jag alla 5 575  prismorna åter på plats, säger han allt medan han med säker hand tvinnar fast mässingstråd och kristallen i den pampiga lampkronan.
– Detta är en av de största lampkronor jag stött på under mina 25 år. Det finns en del stora pjäser även i kyrkor och på slott men denna misstänker jag är specialbyggd för att passa här i teatern.

Teaterbyggnaden ritades av arkitekterna Alfred Arwidius och Fredrik Sundbärg och stod (nästan) klar till hösten 1901. Oscar den II var på sin årliga harjakt på Ven och stadens styrande hade fått klartecken från hovet att kungen i samband med detta kunde inviga teatern. Därav invigdes teatern den 22 september för snart 118 år sedan, trots att lite arbete återstod.
– Jag vet inte när kronan senast rengjordes men det är längesedan. Förr röktes det rent av i salongen. Även visa specialeffekter som använts från scen har genom åren smutsat ner prismorna, säger Nils Alm.

Teatern har på sistone genomgått en hel del renoveringsarbete men nu börjar slutet skönjas.
– Dels har det bilats upp vid scenintaget och taket och takstolarna har genomgått omfattande arbete, så det är klart att det solkats ner. Nu börjar vi se slutet, säger Nichlas Olsson och visar upp att piazzan framför teatern nu också är stenlagd och färdig.
– Här hoppas vi nu få en tjusig belysning, sen har vi en fin teaterhöst att se fram emot, avslutar han.

Kristallkronan med sitt imponerande omfång på två meter i diameter och en meter i höjd bara med prismorna har använts i ett par föreställningar.
– Jag satt själv här och kastade ner rubler i slutscenen på Skånska Teaterns ”Satan anländer till Moskva”, minns dagens scenmästare Nichlas Olsson., allt medan Nils Alm fäster de rentvättade prismorna i lampkronan.

Inne i salongen har en byggnadsställning rests för att underlätta arbetet med kristallkronan.

Nils Alm har gott om tålamod.

Stenläggningen framför teatern är gjord. Återstår och se om träden till höger i bild får vara kvar. Bollen lär ligga hos Länsstyrelsen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser