Annons

Citadellområdet en slumrande skönhet

Nyligen har bostadslängan på Citadellet renoverats utvändigt. Nu hoppas Statens Fastighetsverk få loss pengar så att man kan fortsätta invändigt.

För två veckor sedan skrev vi om att bron över den inre vallgraven till Citadellet är i så dåligt skick att den stängts av för all biltrafik. Ännu vet Statens Fastighetsverk inte hur illa ställt det är med bron.
–  Vi vet inte i dagsläget statusen och tidplanen då entreprenören håller på med att undersöka bron, säger Jeanette Lundstedt, förvaltningsassistent på SFV.

Annons
 

Vad händer inne på Citadellområdet? Hur ser Statens Fastighetsverk på sin egendom i Landskrona?  Landskrona Direkt ställde ett antal frågor som berör fastigheterna och broarna till stadens kanske största turistattraktion bortsett från Ven. I drygt två år har bron in till  Ewerlöfs holme varit avstängd. Under SM-veckan ifjol var denna pärla bortom besök. Frågan är vad som händer på den fronten.
– Då vi har begränsade budgetresurser har vi prioriterat underhållet på den inre vallgravsbron samt Konsthallsbron, säger Jeanette Lundstedt.
–  År 2021 ligger det i plan att bygga en ny bro till Ewerlöfs holme.  Budget är dock ännu inte godkänd, tillägger Jeanette Lundstedt.

Ifjol sades från Fastighetsverket sida att Selma Lagerlöfsbron skulle underhållas i år. Av detta syns inget.
– Då bron över den inre vallgraven var i sämre skick än vad som kunde uppskattas okulärt, räcker tyvärr inte pengarna i år för underhåll av bron mot Strandpaviljongen Vi har äskat pengar nästa år för underhåll av den bron.

Idag är fönsterna förspikade till vad som fram till för ett par år sedan huserade ett snickeri. Snickeriet flyttades till fastigheten strax bakom för att frigöra lokalerna som då ansågs mer publikt intressanta. Det talades bland annat om ett stenugnsbageri. Finns det några planer för de tidigare snickerilokalerna?
– En större del av den tomställda delen är uthyrd till ny hyresgäst. Renovering kommer att påbörjas till hösten/vintern. Inflyttningen 2020-02-01. Resterande del kommer även renoveras och hyras ut under 2020, säger Jeanette Lundstedt utan att närmre berätta om vilken typ av verksamhet det rör.

Det gamla bussgaraget, som senast inhyste en förskola har nyligen hyrts ut till Whyland AB.
– Garaget skall renoveras i höst för att anpassas till kontor och mindre restaurangverksamhet, berättar Jeanette Lundstedt.

Frågan är då hur planerna ser ut för bostadslängan som under våren genomgått ett  omfattande fasadunderhåll.
– Vi har äskat resurser för att kunna renovera byggnaden invändigt.

För tre år sedan skapades Citadellsrådet för att få en mer publik verksamhet på Citadellområdet. I samma veva genomfördes ett omfattade arbete på borggården. Bland annat skulle detta underlätta vid arrangemang som teater och konserter. Finns det några sådan planer?
– Nej inte i dagsläget, avslutar Jeanette Lundstedt.

Förspikade fönsterrutor möter årets sommarturister på Citadellområdet. Nästa år ska här renoveras, påstår SFV.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser