Optimistjolleseglare till NM

Max Zetterström ska segla i NM i Norge i slutet av månaden.
Max Zetterström ska segla NM i optimistjolle slutet av månaden. Foto: CV Sail.

Max Zetterström 13 år, har för andra året i rad kvalificerat sig till svenska landslaget i segling (Optimistjolle).

Max Zetterström som tillvardags seglar för Borstahusens Segelsällskap kommer att representera Sverige på nordiska mästerskapen i slutet på juli. Dessa äger rum i Tönsberg, 10 mil söder om Oslo. Max Zetterström som bor och är uppvuxen i Borstahusen tillhör toppskiktet i sin klass i Sverige och tävlar regelbundet runt om i Europa, bland annat Italien, Polen, Tyskland, Norge och Danmark.

Bakgrund
Optimistjollen – en av världens största jolleklasser. Det finns idag cirka 300 000 optimistjollar i hela världen. I Sverige finns det mer än 24 000 registrerade exemplar och klassen seglas och kappseglas i över 100 länder.

Optimistjollen konstruerades 1947 i Clearwater, Florida av amerikanen Clark Mills (död 2001). Han blev av välgörenhetsorganisationen Optimist Club of America ombedd att konstruera en jolle för barn. Båten kostade då inte mer än 50 dollar att bygga. I dag går en ny komplett båt på cirka 40 000 kronor. 

Optimisten introducerades i Sverige av sjökapten Carl Quiding i Viken, Skåne, som hade sett båten i Danmark 1959. Hösten 1959 bildades Vikens Optimistjolleklubb och 10 jollar inköptes och en byggsats till en elfte. Under vintern hölls kurs i segling och knopslagning och våren 1960 skedde den första seglingen i Vikens hamn.

Till arkivet