Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Han jazzar världen runt

Sharon Clark, Mattias Nilsson och Rickard Malmsten.
Foto: Kenth Wångklev.

Under tio års tid bar Richard Malmsten på en dröm om att arrangera en jazzfestival i den i vackra sommarstaden Vösu i Estland. Nästa vecka firar festivalen fem år.
– Att den har överlevt gör mig själv lite förvånad om jag ska vara ärlig, säger multimänniskan och profilen som stammar från Landskrona.

Annons
 

Basvirtuosen och arrangören Richard Malmstens estniska festival hyser i sommar ett tiotal scener spridda runt om i det lilla vackra småköping som Vösu utgör. Hit har han lyckats få artister från mestadels Skandinavien och Baltikum.
– Men vi har även gäster från U.S.A, Australien, Frankrike och andra delar av världen, berättar han.

Drömmen som han förverkligade för fem år sedan lever alltså vidare.
Allt började mest som en kul ide. Jag ville visa denna vackra lilla idylliska by till mina medmusiker som jag har lärt känna under årens lopp. En annan tanke var också att kunna få tillfälle att sätta ihop olika konstellationer tillsammans med estniska och skandinaviska musiker. Detta är ett projekt som jag tycker att jag lyckats med då många av dom musiker som jag presenterat för varandra har fortsatt att spela ihop, säger Richard Malmsten som även på andra sätt engagerar sig för det svensk/estniska samarbetet.
– Jag är aktiv  i den estniska kulturverksamheten i Stockholm där jag bjuder in estniska artister som gäster min grupp på olika framträdande, vid exempelvis Stockholm Jazz Festival, och estniska högtider med mera.

Åter till Vösu Jazz.
– Festivalen är ideell och alla konserter, seminarium och dylikt har fri entré, vilket jag tror har bidragit till att den blivit väldigt populär. Festivalen är finansierad av den lokala kommunen vilket jag är väldigt tacksam för. Efter varje festival så vill dom redan boka datum till nästa års festival. Det är självklart mycket jobb att sätta ihop musik som ska täcka alla scener och det är bara min partner Enar och jag som i stort sett gör allt själva.

 2017 var Vösu Jazz nominerade och vann priset som bästa event i länet.
– Jag har bjudit hit och spelat med många fantastiska musiker som Sinne Eeg, Torsten Goods, Anders Bergcrantz, Anna- Lena Laurin, Pee Wee Ellis med flera och i år ser jag fram emot att spela med den fantastiska vokalisten Sharon Clark från Washington. I denna konstellation ingår även Mattias Nilsson från Malmö på piano och min estniska kollega Tanel Ruben på trummor som jag turnerat mycket med dom senaste åren. Jag ser även fram emot att ha en av Europas finaste trumpetare Peter Asplund som gäst i min trio. För dom som inte är så insatta i jazz kanske Peter är mer igenkänd som trumpetaren i Bo Kaspers Orkester men han har spelat med många av dom största namnen inom jazzen som Herbie Hancock, Randy Crawford Diana Krall, Toots Thielemans, Alice Babs, Esbjörn Svensson Trio, Monica Zetterlund med flera.

Årets festival bjuder även på två storband.
– Det är alltid kul när man ser att det är en hel del tillresta och inte minst svenskar som årligen återkommer till festivalen. Den 12-13 juli kommer vi fylla byn igen med musik och vore kul att se någon Landskronit som har vägarna förbi, avslutar Richard Malmsten.

 Program och tider kan hittas på hemsidan www.vosujazz.ee

Så här såg det ut i ett tiotal trädgårdar i den lilla byn Vösu i Estland då Richard Malmsten arrangerade Vösu Jazz 2016.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser