Annons

Sara gjorde sitt första senior-SM

SM-veckan i Malmö går idag in på sin sista dag. 23-åriga Sara Helgesson från Landskrona Atletklubb lyfte i veckan på sitt första senior-SM samtidigt som hon varit en minst sagt engagerad funktionär.

Annons
 

Under gångna helgen hölls SM i tyngdlyftning i Malmö och Sara Helgesson var på plats och tävlade i klass 64 kilo B.
– Jag hade satt målet att ha roligt och försöka lyfta 85kg i stöt som skulle bli personbästa, berättar atleten från Landskrona.

Dagen innan det var dags att tävla så hjälpte hon till som funktionär.
– Jag tog ut mig lite väl mycket eftersom att jag älskar att hjälpa till under SM, säger hon med ett snett leende.

Vid lördagens tävling var planen att satsa säkert. Tillsammans med sin coach Oscar Leo sattes 60 kilo som ingångsvikt på rycken och 75 kilo i stöten.
– Det är  vikter som är säkra och stabila för mig något som är viktigt om man inte vill bomma ingångsvikterna.

Tre godkända lampor i första rycket och tävlingen var igång.
– Oscar höjde mig till 64 kilo för mitt andra ryck. Detta innebar en väntetid eftersom att många tjejer gick in på vikterna mellan 60 och 64. Under träningarna inför SM så har mina ryck inte känts jättestabila och jag har precis fått in en ny teknik tillsammans med det och nerver så blev det tyvärr två bommar på 64. Jag blev lite besviken och ledsen men var fortfarande taggad eftersom att jag hade stötarna kvar.

Under uppvärmningen på stötarna så kändes 75 kilo väldigt lätt berättar Sara Helgesson så ingångsvikten höjdes till 78 kilo.
– Jag var än en gång först ut och lyfte lätt 78 kilo och fick godkänt. Oscar valde då att sätta 81 kilo vilket innebar ett tangerat personligt bästa. Under veckan innan SM lyfte jag lätt 80 så Oscar hade det i åtanke. Jag fick sitta ett tag och vila medan de andra lyftarna gjorde sina första lyft och när det blev min tur så gick jag upp och fick ännu ett godkänt lyft. Då bestämde vi oss för att testa 85 kilo i stöt och när det blev min tur så var jag redan riktigt stolt över min insats och lyfte endast för att det var roligt och för att jag hade mer att ge, berättar hon.

Publiken peppade Landskronalyftaren ordentligt vilket ledde till en vändning men efter vändningen så kände hon att all kraft försvann och utmattningen kröp fram.
– Jag valde då att släppa ner stången och höll fast vid glädjen av att jag lyckades vända stången och fick ett personligt bästa i vändning. Jag tackade publiken med ett leende och sprang bort och kramade min coach som log lika stort som jag.

Sara Helgesson nya mål är nu att kvala till nästa SM och att under studietiden tävla i Storbritannien för tyngdlyftningsklubben som University of Edinburgh har.
– Jag kommer definitivt välja Oscar Leo som coach igen eftersom att han gjorde ett otroligt bra jobb.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser