Annons

Zivkos sista pizza

Zivko Stojkovski har bakat sin sista pizza i butiken på Repslagargatan.
– Jag kommer gärna hit igen men då som kund, säger han.

På dagen 30 år och 3 månader sedan tog Zivko Stojkovski över Landskrona Pizzabutik på Repslagargatan. Därmed torde han också vara en av landets mest rutinerade pizzabagare. Nu är epoken slut och han kommer inte att sakna sitt jobb. Idag den 1 juli införs rökförbud på landets uteserveringar.  Zivko Stojkovski på Landskrona Pizzabutik bryr sig inte nämnvärt. Under dagen  överlämnar han nycklarna till stans äldsta pizzeria till dess nye ägare.

Annons
 

1969 kom Zivko Stojkovski från det forna Jugoslavien till Sverige.
– Jag var utbildad agronom, polis och figurmakare. Det sistnämnda ledde mig till Glasriket där jag började jobba på Elme glasbruk.
I Småland fick han också ett nytt favoritlag i fotboll. Östers IF har han följt sedan dess och gliringar från BoIS:are har han genom åren smidigt glidit undan.

Igår gassade eftermiddagssolen över Hvilan och Landskrona Pizzabutik. Termometern var nära 30-strecket och uteserveringen smockfull. Inne i restaurangen försåg sig gästerna med pizzaslice.  Ägaren hade bjudit in till avskedsfest och stammisarna stod på kö för att ta farväl.
– Jag bodde i huset under en period och då blev detta som ett extra vardagsrum. En gång glömde jag min väska på stolen. Då kom Zivko upp med den. I alla sammanhang har han alltid varit så omtänksam, poängterar Rose-Marie Lindberg och berömmer i samma mening pizzorna som varandes ”stans godaste”.

Nya gäster fortsätter att välla in. Någon har med en blomma, andra inslagna presenter. Roy Wernberg som under många år bott granne med pizzerian kränger en keps med en socialdemokratslogotyp på Zivko Stojkovskis huvud och överräcker samtidigt en flaska skumpa.

– Jag och Kjell, som varit gårdskarl här i huset, har alltid kallat honom för ”Bagaren” och han oss för ”Sossarna”, förklarar Roy Wernberg efter att den vänskapliga kramceremonin avklarats.
Sorlet från uteserveringen ökar i intensitet.  Alla har anekdoter att berätta som inkluderar Zivko. Tystnad påkallas och Bengt Johannesson, som en gång bilat med pizzaägaren till hans hus i hemlandet Makedonien håller stammisarnas tacktal.
– Tänk att jag faktiskt var erbjuden ett jobb här strax innan Zivko övertog pizzerian, berättar Bengt Johannesson.
– Det kunde ha skrivit om historien, säger den numera pensionerade psykologen. 

Det jublas. Hurras. Skålas och ganska snart stäms det upp i ”ZIVKO DANSA VI VILL SE!”. Och visst dansar han. Rörd och med fuktiga ögon tackar han alla. Stämningen är kamratlig och hjärtlig. Här är alla du med alla, vare sig man träffats innan eller inte.
– Jag kommer inte att sakna mitt jobb däremot kommer jag att sakna alla mina vänner – stammisarna, avslutar Zivko Stojkovski.

 

Många vänskapsband har knutits hos Zivko på Landskrona Pizzabutik genom åren.

Rose-Marie Lindberg och Stefan “Gubben” Sandberg två goa stammisar hos Zivko.

Många passade på söndagen på att käka en sista pizza hos Zivko.

En rörd Zivko Stojkovski dansade på uppmaning av sina gäster.

Härlig stämning.

Zivko Stojkovski tackar Bengt Johannesson och sina många trogna gäster för åren som gått!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser