Fantastiska snitt – Träslöjdssommar på Hemslöjden i Skåne

AnneLie Karlssons små figurer charmar alla. I sommar kan du se de på Hemslöjden.

Träslöjd och täljning är i ropet som aldrig förr och nu bjuder Hemslöjden i Skåne in till träslöjdssommar med en sprudlande utställning och roliga aktiviteter. Utställningen öppnar med en heldag om trä och träd imorgon lördag. I juli håller Hemslöjden dessutom en lördag med öppen kostnadsfri täljworkshop och under tre lördagar i augusti fylls butiken av slöjdare som demonstrerar täljning.

Gillar du träslöjd så får du inte missa att besöka Hemslöjden i Skåne i gamla stationshuset i Landskrona i sommar. Redan imorgon lördag  bjuds det in till invigningdfestligheter med föredrag och täljning. Mycket snack och mycket verkstad, med andra ord.

Följande sex trähantverkare ställer ut sina alster.

AnneLie Karlsson, snickarmästare, Siljansnäs Dalarna
Slöjdaren som blev möbelsnickaren. Möbelsnickaren som blev figurtäljare i sorgen över en förlorad skog. I skuggan av ett kalhygge började hon forma sina karaktäristiska figurer som charmat hela Sverige. AnneLie driver sedan 1989 företaget Norea Träverkstad tillsammans med Beth Moen. Hon arbetar även som kursledare i såväl täljning som designmetodik. 

Eva Hedberg, snickarmästare, Siljansnäs Dalarna
Uppvuxen i Ljungbyhed i Skåne men numera bosatt i Dalarna. Kombinerar slöjdens kreativa lekfullhet, de enkla handverktygen och känslan för materialet med möbelsnickarens exakthet. Bland hennes arbeten hittar vi stora skurna skålar, slevar och snickrade laggkärl. Beth driver sedan 1989 företaget Norea Träverkstad tillsammans med AnneLie Karlsson. Hon arbetar även som huvud lärare i trä på Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk i Insjön. 

Eva Hedberg, konstnär/konsthantverkare, Skivarp Skåne
Slöjdläraren som numera arbetar heltid som träsnidare. Hon hämtar inspiration från människor, vardagshändelser och situationer i samhället och formar känslosamma uttryck i trägestalterna. Eva arbetar heltid som konstnär/konsthantverkare och driver sedan 2008 Konsthantverkarna i Ystad, tillsammans med ytterligare 10 konsthantverkare. 

Nina Pommerenke, slöjdare/konsthantverkare, Vimmerby Småland
Slöjdaren med passion både för textil och träslöjd. Med inspiration ifrån naturen täljer hon de mest fantastiska figurer som pryder nystpinnar, bandgrindar och andra textila redskap.  Nina arbetar heltid som slöjdare. Hon tillverkar textila redskap, stickar och spinner. Hon driver också theFox&theSheep Podcast som finns på YouTube.

Siri Knaevelsrud, slöjdare och möbelsnickare, Malmö Skåne
Träentusiast som trivs i gränslandet mellan det avskalade funktionella och det färgsprakande traditionella. Om hon fick vara ett träd så skulle hon välja att vara en julgran – en perfekt blandning av tradition och kitsch. Siri utbildar sig till möbelsnickare och tillverkar såväl trärena köksredskap som lekfulla skurna budskap att hänga på väggen. 

Ylva Göransson, slöjdare, Brån Västerbotten
Mötte karvsnittet på en kurs i slutet av 90-talet och kärlek uppstod. Därefter har små och stora snitt, samt jakten på att få fram föreställande mönster ur karvsnittets geometriska begräningsningar varit hennes driv. Ylva delar sin tid mellan att tillverka skärbrädor och ostbrickor med skuren och målad dekor och en slöjdig dockteater som heter Sagospinn.

Program för Träslöjdssommar på Hemslöjden i Skåne
29 juni, kl. 10–16 Invigningsfestligheter, föredrag och täljning.
20 juli, kl. 10-14 Täljkafé med kostnadsfri workshop för hela familjen.
3, 17 och 31 augusti, kl. 10–14. Butiken och utställningen fylls av slöjdare som täljer.

Beth Moens bruksföremål lämnar ingen oberörd.
Siri Knaevelsrud, kopplar av och täljer en del underfundiga budskap.

Till arkivet