De hedras med årets minnesstenar

Henrik Schlasberg var på plats när minnesstenen över hans farfar och far, Henning och Harald Schlasberg avtäcktes av Bo Wikström.
Henrik Schlasberg var på plats ifjol när minnesstenen över hans farfar och far, Henning och Harald Schlasberg avtäcktes av Bo Wikström.  Den 9 augusti avtäcks två nya minnesstenar på Järnvägsgatan.

På morgonkvisten har stadens redaktioner idag gjort en markering på fredagen den 9 augusti klockan 12. Då är det nämligen dags för avtäckning av två nya minnesstenar på Järnvägsgatan. Redan nu kan det emellertid avslöjas att årets minnesstenar tilldelas Björn Afzelius och Frans Ekelund.

Björn Afzelius 1947-1999. Sångaren, kompositören, textförfattaren, romanförfattaren och gitarristen. Hans minnessten avtäcks av vännen och kollegan, musikern, sångaren, textförfattaren och kompositören Mikael Wiehe. Björn Afzelius tillbringade några av sina skolår i Landskrona. En delvis problematisk tid eftersom han blev mobbad i skolan beroende på sin stockholmsdialekt. Denna situation ledde till att han efter tre månader hade lärt sig att tala skånska och han hade då beslutat sig för att aldrig mer byta dialekt.

Frans Ekelund 1882-1965. Arkitektexamen i Lund. Landskronas stadsarkitekt under åren 1913-1949. En av arkitekturstadens stora. Han tog sig an sin uppgift med största intresse och energi och han har satt sin prägel på Landskrona och många av dess byggnader men även skapat kända byggnader såsom hotell Savoy i Malmö.

Walk of Fame
Idén bakom Walk of Fame är att lyfta fram framgångsrika och framstående personer som växt upp i staden, eller arbetat på ett sätt som ökat kunskapen om och förbättrat bilden av Landskrona. Avsikten är också att öka intresset för Landskrona historia och locka fler besökare till stadens centrum.

Landskrona Stad är och har varit hemort och bas för många kända personer, därför kommer stadens ”borgmästare” leda den årliga avtäckningen av två nya minnesstenar på Walk of Fame på centrala affärs- och gågatan Järnvägsgatan.

Landskrona Walk of Fame arrangerades på initiativ från stadens Frimurare och är ett gemensamt projekt mellan stadens två Rotaryklubbar, två Frimurarenheter och Landskrona stad. Den 20:e mars 2013, när Landskrona stad firade sitt 600-års jubileum, invigde Sveriges Kung Carl XVI Gustaf Landskronas Walk of Fame på Järnvägsgatan.

Walk of Fame stenarna är konstruerade och tillverkade av mycket hållbara och miljövänliga material som kan ligga i gatan mer än 200 år utan underhåll.

Till arkivet