Vakare vandaliserad

Lena Cedergrens skulptur Vakare utanför Landskrona Konsthall har åter vandaliserats.
Lena Cedergrens skulptur Vakare utanför Landskrona Konsthall har åter vandaliserats.  ”Tre väktare, tre lejoninnor vid en vattenspegel, tretalet går igen i antalet, placeringen och vattenspegelns form”, så beskriver Lena Cedergren själv sitt konstverk i häftet ”Offentlig konst Landskrona”.

Den stolta och vackra trion av lejonhuvud som vakar över entrén till Konsthallen i Landskrona har åter vandaliserats.

Lena Cedergrens skulptur Vakare drar åter rubriker. I samband med Gallerinatten den 24/25 maj har någon försökt, och lyckats slita loss en av de tre vakarna. Dock har vandalen därefter lämnat kvar lejonhuvudet på platsen och diskussioner har förts mellan konstnären och kulturförvaltningen om det går att reparera eller om ett nytt huvud ska skapas.
På onsdagseftermiddagen meddelade konstnären att det skadade lejonhuvudet antagligen inte går att laga. Förhoppningarna nu får istället ställas till ett hon åter igen skapar ett nytt. 

I maj 1998 invigdes Skulpturparken i Landskrona och den skulptur som står närmast entrén till Konsthallen är venkonstnären Lena Cedergrens populära Vakare, ett konstverk som består av tre lejonhuvud. Dessa har varit attraktiva stöldgods då de tidigare var gjorda i brons. Under ett par års tid var en av piedestalerna rent av utan huvud. Ett nytt tillverkades sedermera i stengods.

Lena Cedergren med verkstad och boende på Ven är alltså informerad om det nya dådet och förhoppningsvis ska skulpturen Vakare vara hel och till glädje för alla konstälskare inom en snar framtid igen.

Till arkivet