Konsten viktig för Ven

Venbon Norbert Robles visade ett 20-tal konstverk på Hvens Kulturhus.

Sammanlagt var det 18 konstnärer som alla laddat upp inför Hven Konstrunda 2019. Trots ostadigt, kallt väder de första två dagarna kom det mycket folk till ön för att bevittna denna kanske landets till ytan minsta konstrunda.
– Hos mig och min bror Jonas Nordengren på Villa Tuna hade vi många besökare alla dagarna utom på söndagen. För min del var årets konstrunda en succé. Jag fick många positiva, berömmande synpunkter. Jag har aldrig sålt så många konstverk på en utställning som på denna konstrunda, säger Monika Nordengren.

I köket på Villa Tuna bjöds det dessutom på torsdagen på musikalisk konst.  Här satt nämligen riksspelman Mats Edén tillsammans med syskonparet och bjöd på finstämd (trots saknad av en gitarrsträng) värmländsk folkmusik.
– Det har rent av visat sig att vi är fyrmänningar, berättar Monika Nordengren och mellan tonerna diskuterades släktbanden frenetiskt.

Inne på Vens Kulturhus sparng vi på Norbert Robles, konstnär bosatt på Ven sedan fem år tillbaka och med ateljé på Fröfabriken i Landskrona.
– I år firar jag att det är 40 år sedan jag flyttade till Sverige, säger konstnärer som föddes i Frankrike 1953 och som idag tillsammans med Lena Cedergren får räknas till öns stora konstnamn.

Konstrunda får sannerligen ön till att leva upp.
– Det finns många positiva krafter som skapar mervärde under ett sådant här arrangemang. Kul också att öns krögare hade laddat upp med olika kulinariska överraskningar, säger Monika Nordengren och menar att de som av någon anledning missade Hvens Konstrunda inte behöver misströsta.

–  Jag kommer att ställa ut på ArtGallery Peter Plato på Kungsgatan i Landskrona den 6 – 21 juli tillsammans med fyra andra Venkonstnärer. Välkomna då, avslutar hon.

På Tuna Krog kunde man skåda verk av Dan Magnusson samt prata med konstnären i egen hög person.
Syskonen Jonas och Monika Nordengren visade upp sina alster och spelade samtidigt folkmusik med släktingen tillika riksspelman Mats Edén.

 

Till arkivet