Succé för församlingens barhäng

Författaren och föreläsaren Susanna Alakoski samt prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti i baren på Hotel Öresund.
Författaren och föreläsaren Susanna Alakoski samt prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti i baren på Hotel Öresund. Foto: Mathilda Simonsson- Torstensson.

Det blev en minst sagt lyckad kväll när Landskrona församling tillsammans med Hotel Öresund under Kristi himmelsfärds dag bjöd in till Kulturum med författaren och föreläsaren Susanna Alakoski samt prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti. Sammanlagt uppemot 150 person hade hörsammat inbjudan.

– Vi började i baren på Hotel Öresund, där samtalet leddes av vår präst Lotta Fång. Ämnet för kvällen var ”Leken och den poetiska förståelsen av tillvaron”. Samtalet kretsade därför mycket kring de olika rum man befinner sig i, och vilka känslor som får lov att finnas i dessa rum. Vår musiker David Westerholm tonsatte sedan samtalet i några korta pauser, berättar Mathilda Simonsson- Torstensson, kommunikatör på Landskrona församling.

Samtalet flöt på bra och en för kvällen aktuell fråga rörde hur omgivningen påverkar  
de känslor som uttrycks.
 – Det finns en tyst sorg på våra gator, som inte vet var det ska ta vägen. Visst kan vi gå till kyrkan, havet eller skogen, men det är så ensamt. Det kan vara ensamt men ofta vill man dela den med någon. Sorgen har många nyanser och toner, att ha ett rum mitt i stan där vi kan kliva in och vara ledsna. En plats där jag få min plats att lämna sorg, ett kalt rum där man är för att enbart få känna sorg. Det är lika viktigt att få vara ledsen som att vara glad, menade Susanna Alakoski.

Kan då rent av en bar vara ett rum för tröst?
– Hotellbarer är ofta flyktiga möten. Klart att det kan uppstå genuina möten, men vi är inte vara vid de berättelserna, svarade Kent Wisti och Susanna Alakoski fyllde i.
– Ibland kan känslan av att inte vara ensam vara det man behöver istället för samtalet. Blickar kan göra mycket, och man kan få ett sammanhang även i en bar, ansåg hon.

Även pauser och mellanrum fyller sina funktioner.
– De är viktiga, men en av de saker som jag inte behärskar. Jag kan bli besatt av saker och gör projekt, även om jag vet att jag inte borde göra dem, sa Kent Wisti.

– Jag känner igen frestelsen, som anhörig så blir man likadan. Att man söker efter projekt för att dämpa ångest. Litteraturen blir inte så bra som den kan bli om jag inte får paus, jag måste skapa mig ett sådant rum. Det är något jag har övat mig fram till, att veta när jag måste pausa, förklarade Susanna Alakoski.

Efter barsamtalet fortsatte sällskapet över till Sofia Albertina för vernissage med Kent Wisti och hans nya utställning som kommer att finnas i kyrkan fram till den 23 augusti. Där berättade prästen och konstnären kort om tavlorna, men gav även utrymme för tolkning.
– Jag vill att ni själva sätter er in i tavlorna och tolkar på ert eget sätt, sa han.

Två profiler på plats. Gudrun Schyman och Poul W Lorenzen diskuterade kanelbullsrecept.
Foto: Privat
Många var nyfikna på huvudpersonerna men också på Landskrona Församlings nya koncept. Foto: Mathilda Simonsson- Torstensson.
Christoffer och Johanna Sandström i väntan på Kent Wistis invigningstal.
Foto: Poul W Lorenzen.
Kulturnämndens ordförande Line Hovrind Aslaksen var på plats tillsammans med Jonas Jonsson och Birgitta Wettersand.
Foto: Poul W Lorenzen.
I Sofia Albertina Kyrka var det på kvällen vernissage för Kent Wistis nya utställning som finns till beskådan fram till och med den 23 augusti. Foto: Mathilda Simonsson- Torstensson.

Till arkivet