Svart humor och sköna skrönor på Pumphusets väggar

Olle Schmidts utställning Moon and Gap kan ses i sommar på Pumphusets konsthall i Borstahusen.
Olle Schmidts utställning Moon and Gap kan ses i sommar på Pumphusets konsthall i Borstahusen.

I grafikgula byxor och matchande F-shirt tog Olle Schmidt idag emot den lokala presskåren på Pumphusets konsthall. Det blev ett avslappnat samtal om hans färgstarka bildkonst och dess mörka undertoner. Samtidigt bjöds det på en minst sagt oväntad släktanekdot om farfarsfarfars tegelbruk i Borstahusen.

Olle Schmidt bor och verkar i Ödeshög. Konstnären har dessutom danska rötter och igår fick han rent av en tegelsten i present med inskriptionen JCM Schmidt, vilket står för Jörgen Chrsitian Merchel, ägare och grundare av Svaneholms tegelbruk som lät uppföra en ståtlig villa längs med Strandvägen, vilken dock revs i slutet av 1960-talet.
– Det var alltså min farfarsfarfar, som var dansk konsul och som bosatte sig här och tog släkten till Sverige, säger Olle Schmidt som för första gången ställer ut i Landskrona.

– Vi brukar själv handplocka våra utställare men i Olles fall har han ansökt om att få ställa ut på Pumphuset och med en sådan koppling är det bara fantastiskt, säger Lennarth Cronsell, ordförande i arrangerande Borstahusens konstförening.

Tegelstenar eller åtminstone konstruktioner av tegelstenar har tidigare varit återkommande i Olle Schmidts konst.
– Dock inte här. Månar och öppningar är temat nu. Jag fascinerades av blodmånen, berättar konstnären när vi stannar till vid en oljemålning där just en sådan finns.
Målningarna är figurativa om än med abstrakta inslag. Inspiration hämtar han lite varstans ifrån. Det kan vara allt ifrån skräpkultur till gamla mästare som Rembrandt van Rijn och Francisco de Goya.
Även David Lynchs Twin Peaks har satt sin prägel.
– Jag börjar med att förstöra målarduken, säger han och visar med yviga gester hur han ger sig i kast med canvasen.
– Därefter brukar den gestalta sig. Det är som blues. Det är de vingklippta, inte vinnarna, som får vara med.

Likt bandtröjans förgrundsgestalt, Anders F Rönnblom berättar Olle Schmidt mustiga historier och skrönor med sina konstverk. Samtid krockar med det självupplevda och inte sällan får han leta sig fram till det dolda budskapet.
– Jag är nog en pessimist, säger han och skrattar motsägelsefullt.
Titlarna spelar roll och ofta är dessa på engelska.
– Jag är kass på engelska. Hoppas att de hamnat rätt, trots allt.

Olle Schmidts konst återfinns idag representerad i offentliga museer som Göteborgs konstmuseum tillika andra offentliga samlingar, konstmuseer, konstråd, konstföreningar, kommuner och landsting.

Utställningen Moon and Gap har vernissage lördagen den 1 juni kl.12-16 med invigning klockan 13 och pågår fram till och med den 21 juli.

Olle Schmidt förärades en tegelsten från Svaneholms tegelbruk.
Till arkivet