Annons

Öresundsgymnasiet får flagga grönt

Öresundsgymnasiet får nu hissa Grön Flagg. Foto: Privat.

Som vi tidigare berättat har Öresundsgymnasiet med ett mycket aktivt Grön Flaggråd arbetat intensivt under ett halvårstid för att få till en certifiering för skolan Och nu har man lyckats.

Annons
 

Förutom rådet har många elever och viss personal ingått i den så kallade Grön Flagg-gruppen.
– Från början var vi en tapper skara på tio men nu är vi uppe i 35, säger Karin Warlin, NO-lärare med ett brinnande miljöengagemang som såg till att gruppen firade Grön Flaggcertifieringen med specialdesignad tårta.

Först bildades ett Grön Flagg-råd bestående av sju elever som skapade  en handlingsplan med tre mål:
1) Minska matsvinnet.
2) Satsa på återvinning och minska skräpet och slutligen.
3) Klimatsmart konsumtion.

– Detta kopplades till en rad av de 17 globala utvecklingsmålen. För att nå mål ett, minska matsvinnet bildades matråd på skolan, bestående av  klassrepresentanter och skolledning. Matsalspersonal var också aktiv, slängd mat vägdes varje dag och  vi satte upp mål att minska matsvinnet, genom info på internTV, info till alla mentorer som tog upp det på  mentorstid, en tavla visade hur mycket pengar den slängda maten motsvarade och en tävling utlystes – om matsvinnet minskade med ett antal kilo skulle alla få extra god efterrätt. Tyvärr uppnåddes inte detta under läsåret, berättar Karin Warlin.

För att satsa på återvinning och minska skräpet tog GrönFlaggrådet kontakt med rektor och det beställdes in sorteringskärl till lärarrum och pantboxar för PETflaskor och aluminiumburkar i elevutrymmen. Elever i rådet startade instagramkontot @gronflaggoresundsgymnasiet som de lagt ut massor med information på. På de senaste månaderna har skolan slutat använda sugrör och engångsmuggar i plast. Rådet har informerat om sitt arbete dels i stadshuset för utbildningsförvaltningens alla miljöråd men också på en utbildningsdag för Dammhagsskolans personal.

– Håll Sverige Rent, vilka är organisationen som certifierar skolor för Grön Flagg – har följt eleverna vi Instagram och  sista bilden där visar glada tillrop från ”huvudkontoret”, avslutar Karin Warlin och utlovar att arbetet kommer att fortsätta även under kommande läsår.

Totalt har Grönflaggruppen haft nio möten, anordnat tävlingar i samband med EarthDay och även skypat med två olika skolor i Indonesien och då bland annat diskuterat miljöproblem.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser