Succé för Gallerinatten

Susanne Wärn i vit blus samtalar med gallerinattsbesökarna Magnus Hagström och Magnus Nilsson om sin konst på Galleri Direkt.

Fredagens Gallerinatt blev en succé. Landskronaborna gick man ur huse för att gästa gallerier såväl i centrala Landskrona som i Borstahusen.

Landskronabornas törst på kultur verkar inte sina. De etablerade kulturnätterna är mångas höjdpunkt på året och nu kan de även lägga till Gallerinatten i kalendern.
– Vi är supernöjda. Det var fullt med besökare i stort sett hela öppettiden, ungefär som på kulturnatten. Alla var mycket positiva och glada för initiativet och hoppas det blir en fortsättning till nästa år, säger Jan-Erik Palm på Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränd.

Där ligger även Galleri 1658 och även här är man nöjda.
– Vi är mycket nöjda. Det blev riktigt bra. Vi ser redan nu fram emot fler arrangemang, säger Jens Jentin.

Längre upp i gränden ligger second hand-butiken Smart.
– Vi hade det fint på Smart. Hos oss ställde både nuvarande och tidigare deltagare på Prova ut verk. Målningar, cosplay-kostymer och återbrukade svetsade metallskulpturer. Mottagandet var fint och vi är jätteglada att ha varit med. Vi ser fram emot nästa år, hälsar Anna Prestby.

Susanne Wärn lockade fler än statsministern
På Galleri Direkt, vilka hade sin premiär i de nya lokalerna på Gamla Kyrkogatan, var det rusning från det att dörren slogs upp klockan 18.00. Besöksräknaren stod på 163 när marschallerna blåstes ut, dörrarna stängdes och flaggan togs ner strax efter klockan 22.
– Besökarna var såväl nyfikna som entusiastiska över både galleriet och min konst. Tiden sprang iväg. Det var också roligt att se att besökarna trivdes och pratade mycket sinsemellan, säger Susanne Wärn som ställde ut sin konst och hade sitt staffli uppställt.
– Det blev ju inte så mycket målande, säger hon och skrattar.

– Jag var och bevakade statsminister Stefan Löfvén som talade på Rådhustorget drygt tre timmar innan vi öppnade och jag kan ju konstatera att Susanne lockade fler är statsministern, säger Kary Persson på Landskrona Direkt och ler.
– Det här var ett mycket trevlig initiativ. Jag hade ingen aning om att kulturlivet i Landskrona var så spännande, säger Johan Pettersson från HK Konst och Antik i Örebro då han gästade Galleri Direkt.

Dagen till ära höll Konsthallen öppet i såväl hall som café.
– Det var över förväntan, särskilt till Sune Nordgrens visning. Vi hade även besökare från Malmö, säger Mia Widell, ordförande i Landskrona Konstförening vilka bemannade caféet.

Många passade också på att ta sig ut till Borstahusen.
– Hos Karla konsthantverk bjöd vi på rosa bubbel och akvareller av Marika Jivenius förutom utställningen Guldhorn och hovskägg, skulpturer av Åsa Canbäck, som nu har gått in på sin sista vecka. Vi hade en strid ström besökare under hela kvällen. Vi räknade till cirka 50 personer och de sista gick hem strax innan 22. Himlen sprack dessutom upp och bjöd på en dramatiskt röd solnedgång, säger Ingrid Svensson.

På Galleri JiL ser man också fram emot fler gallerinätter.
– Vi är nöjda med vår första Gallerinatt. Vi hade många besökare och alla trivdes och hoppas på en uppföljning nästa år, säger Jannike Larsson på Galleri JiL.

Härligt mingel på Galleri JiL med en strid ström av besökare från klockan 18 till 22.
Både utställare och besökare var glatt överraskade av den nya satsningen Gallerinatt och hoppas på en uppföljning nästa år. Carina Stjernfeldt pratar konst med Anita Leijonberg på Galleri JiL.
Åsa Canbäck och Marika Jivenius ställde ut på Karla Konsthantverk i Borstahusen.

 

Till arkivet