Annons
Torsdagen den 22:e april
Dagens namn: Georg, Göran

Klassisk musik på teatern

Meta4 på bilden spelar tillsammans med Musica Vitae på Landskrona Teater på söndag.
Foto: Pressbild

På söndag utlovas en konsert utöver det vanliga på Landskrona Teater. Det är Musica Vitae som tillsammans med stråkkvartetten Meta4 bjuder på ”Stråkar de luxe”.

Annons
 

Ung, finsk, nytänkande och flerfaldigt prisbelönad. Det är stråkkvartetten Meta4 i ett nötskal. Gruppen turnerar flitigt runt om i världen till så prestigefyllda konsertsalar som Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall i London och Lincoln Center i New York.
– Vi är mycket glada att återigen kunna bjuda in denna fantastiska kvartett att musicera tillsammans med Musica Vitae. Som en röd tråd genom programmet går kärleken – parrelationer, deras skörhet och musikens och fantasins underbara kraft. Bergs känsloladdade lyriska svit är ett verk fyllt av symbolik. I komponerandet inspirerades den österrikiske tonsättaren av sin korta och intensiva romans med en gift kvinna i bekantskapskretsen, Hanna Fuchs. I Leoš Janáceks stråkkvartett nr 2 hör vi hans passionerade (och obesvarade) känslor för en mycket yngre, upptagen kvinna. Över sjuttio år gammal åstadkom Janácek ett verk som formligen gnistrar av innerlighet och glöd, säger Cecilia Kraitiss, ordförande i arrangerande Landskrona Kammarmusikförening.

Konserten avslutas med Gustav Mahlers sista verk – Adagiot ur hans ofullbordade tionde symfoni i arrangemang för stråkorkester.
– Under arbetet med verket fick han veta att hustrun Alma hade en affär med arkitekten Walter Gropius och Mahler vände sig till Siegmund Freud för att få hjälp. Det är gripande musik som andas tragik och förtvivlan, men som samtidigt bär på en svävande vacker, längtansfull skönhet som känns närmast överjordisk. En tonsättning som blickar ut, förbi livets horisonter, beskriver Cecilia Kraitiss.

Musica Vitae
Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid årets Nobelprisbankett och samma år släppte orkestern sin senaste CD, Games for Souls, med Malin Broman som solist. Internationellt har orkestern välkomnats varmt i bland annat Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien. Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan, där man spelade inför fullsatta konserthus i Tokyo med omnejd. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser