Ny utställning öppnar på Tycho Brahe-museet

Nina Petersson har bråda dagar inför lördagens inviogning av utställningen Naked Eye på Tycho Brahe-minnena på Ven
Nina Petersson har bråda dagar inför lördagens invigning av utställningen Naked Eye på Tycho Brahe-minnena på Ven.
Uppdaterad 2019-05-08 kl. 10.00

På lördag öppnar Tycho Brahe-museet på Ven en helt ny utställning om den kända astronomen. Nya utställningen Naked Eye svarar på frågan ”vem var Tycho Brahe?” och låter besökaren komma honom nära. I utställningen skildras språken, musiken, maten och kulturen på slottet Uraniborg på ön i Öresund.

– Många känner till Tycho Brahes arbete inom astronomin, men Tycho var en sann ingenjör och utvecklade både Danmarks första pappersmölla, samt mediciner och metoder för kartografi, säger Nina Petersson, enhetschef för Tycho Brahe-museet.
– I utställningen har man därför valt att lyfta Tychos olika, mer eller mindre kända roller, som slottsherre, alkemist, migrant, ingenjör och mytmakare. Utställningen berättar om Tycho Brahe ur tio olika perspektiv.

Utställningen kretsar även kring det platsspecifika, kring livet på slottet och de scener och festligheter som utspelat sig här. I formgivningen möts dessa berättelser i två axlar, ett kryss, som markerar museets absolut vanligaste fråga: ”Var det verkligen här det hände?”

Genom att visa upp fler föremål från utgrävningarna tillsammans med praktföremål från andra museers samlingar är förhoppningen att besökaren inte ska behöva tvivla: Här bodde och verkade Tycho Brahe!

Utställningen invigs på lördag klockan 13.00 till 16.00. Invigningstal av författaren Ulrika Engström klockan 14.00. Mingel, tilltugg och musik utlovas.

Ex-minister deltager vid invigningen
Vi har i dag fått bekräftat att Bertel Haarder, tidigare dansk kulturminister, tidigare president i Nordiska rådet och numera ledamot i Folketinget, kommer att inviga Tycho Brahe-utställningen The Naked Eye.

Till arkivet