Annons

Silver på U16-mästerskapen för Kronans unga lag

Silver på SM blev det till Kronans “unga” U16-lag som sannerligen har tiden framför sig. Stående från vänster Moa Ekberg, Sanna Boskovic, Aleksandra Gvozden, Ida Ekberg och Ellen Wantzin. Liggande från vänster: Astrid Waldh och Emilia Saxne
Foto: Privat.

I helgen bärgade Kronans unga U16 lag ett silver på U16 SM i Falköping.
– Vi ställde upp i Röd klass, den näst svåraste, och hade som mål att utveckla vårt spel och kanske vinna en och annan match, berättar Marie Saxne, tränare och coach.
I laget spelade Sanna Boskovic, Ida Ekberg och Aleksandra Gvozden (samtliga 15 år), Ellen Wantzin (14 år), Moa Ekberg (13 år), Emilia Saxne (12 år) och Astrid Waldh (11 år).
– Ett ungt lag med framtiden för sig, alltså.

Annons
 

Kronan hamnade i en femlagsgrupp där manfick inleda mot storfavoriterna från Lund, som i sitt lag hade två U16-landslagstjejer och samtliga i laget var 15 år gamla.
– Det blev en tuff uppgift men vi stretade emot bra i första set. I andra set blev den fysiska skillnaden för stor och vi fick alltså se oss besegrade med 0-2. Men vi var nöjda med vår insats och laddade om till nästa match, där Solna stod för motståndet. Här började vi väldigt bra och vann första set enkelt. I andra set spelade vi riktigt dåligt och låg under med 9-19 innan vi fick fart på fötterna. Vi hann sånär ikapp, men förlorade setet med 25-22. I tredje set var det aldrig något snack, vi vann det enkelt och tog därmed vår första seger. I tredje matchen stod Gislaved för motståndet och den matchen vann vi komfortabelt med 2-0. Fjärde matchen, som var en direkt avgörande match om andraplatsen i gruppen, spelades mot Ymer från Borås. Även här spelar vi bra hela matchen och vinner den ganska klart med 2-0. Första dagen avklarad med bravur och därmed blev det även lite sovmorgon på söndagen. Lördagskvällen spenderades med en massa roliga aktiviteter tillsammans med deltagare från andra lag och sedan lite häng i vår sovsal på Ållebergsgymnasiet.

 Söndag och slutspelsdags. Kronan ställdes mot Lindesberg i kvartsfinalen och började otroligt bra och tog första set med hela 25-12. I andra set hände samma sak som i några av matcherna på lördagen.
– Vi tappade vårt spel och bjöd in motståndarna. De tog andra set med 22-25. I avgörande set var vår spel tillbaka och vi vann det lätt. Nu var vi klara för semifinal och där väntade ett riktigt bra lag. KFUM Skellefteå hade vunnit sin grupp på lördagen och såg riktigt bra ut med många bra spelare, och en U16 landslagsspelare på plan. Men det brydde sig inte våra tjejer om. Med riktigt bra serve och fint spel tog vi hem första set och började känna att vi faktiskt hade en chans. Andra set blev otroligt jämnt men Skellefteå låg hela tiden någon poäng före oss och tog till sist setet med 25-22. Dags för skiljeset igen och denna gång stod en finalplats och säkrad SM-medalj på spel. Skellefteå tog tag i taktpinnen och låg lite före oss hela vägen men vi gav aldrig upp. Vid ställningen 12-14 och två matchbollar till motståndarna tog vi en time out och konstaterade att antingen förlorar vi nu eller så kämpar vi till sista blodsdroppen och vänder på detta. Och som vi gjorde det! Vi kämpade upp till synes omöjliga bollar, vågade gå på i anfall och hade kylan att släppa någon boll som var strax utanför linjen. Vi vände och vann med 17-15 och därmed var vi klara för final! Väl där väntade Lund igen och vi trodde nog aldrig riktigt på att vi skulle ha en chans och var ganska nöjda med att ha tagit oss till final. Ändå spelar vi jämnt hela första set men på slutet rycker Lund och tar setet med 25-21. I andra set var det aldrig något snack, Lund var klart bättre och fysiskt överlägsna. Men vi var lika glada för det. Silver är kanonbra!, säger Marie Saxne och sammanfattar SM-dagarna.

– Vi har haft riktigt kul tillsammans. Alla i laget har utvecklats massor under helgen och har överträffat sig själva. Två spelare sticker ut i vårt lag: Moa vår passare gör en fantastisk turnering när hon fördelar spelet klokt och styr . En av turneringens bästa servare dessutom. Vår lagkapten Emilia gör också en alldeles fantastisk helg och är en av turneringens bästa spelare. Hon är bra på alla moment och dessutom en riktig ledare på plan. Båda dessa tjejer är alltså födda 2006 och har flera år kvar i denna åldersklass. De representerar även klubben i U18 SM om några veckor, där de trots sin ringa ålder har viktiga roller även i det i laget.

Alla SM-medaljörerna: Guld: Lunds VK, Silver: Kronan VBK och Brons: KFUM Skellefteå Volley. Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser