Moderaterna först ut att prata EU-valet

Först ut att prata det stundande EU-valet var moderaternas Tomas Tobé som gästade Landskrona på måndagen.
Först ut att prata det stundande EU-valet var moderaternas Tomas Tobé som gästade Landskrona på måndagen.

Den 26 maj är det dags att rösta fram vilka 21 ledamöter som ska representera Sverige i EU. Först ut att kampanja om valet lokalt i Landskrona var Moderaterna. På måndagen kom partiets toppkandidat till Europaparlamentet, Tomas Tobé till Landskrona och berättade om att de vill jobba för att försvåra för den internationella brottsligheten.

– Vårt främsta vallöfte är att vi ska jobba för att stoppa den fria rörligheten för kriminella. Internationella ligor är ett enormt problem och vi tycker det är viktigt att vi samarbetar över gränserna, säger Tomas Tobé.

Moderaten betonar att han och hans parti vill att de som kommer till Sverige och begår brott ska utvisas.
– Och det gäller även EU-medborgare. Vi anser att de ska avtjäna sina straff i sitt hemland.

Sprängningar, stölder, inbrott med mera är något som den internationella brottsligheten är stora på.
– Ligorna har blivit allt mer specialiserade. Ligorna har delat upp brottsligheten mellan sig. En del fokuserar på bildelar och andra på båtdelar. Detta är två av många exempel, säger Tomas Tobé som anser att Sverige är ett paradis för ligorna.
– Det snackas så mycket att det ska göras en massa men det fattas inga beslut. Vi vill att det ska vara som i Finland. Där har polisen varit väldigt tydliga mot den organiserade och internationella brottsligheten. Dit kan man inte åka och räkna med att klara sig.

Moderaterna vill också att tullen ska få större befogenheter.
– Vi har fått exempel på att tullen hittat båtmotorer på lastbilar som är på väg ut ur landet. När de sedan ringt till polisen och bett dessa komma så har det inte funnits tid. Och därför har tullarna bara kunnat släppa iväg stöldgodset. Och så kan vi inte ha det. Tullen måste få beslagta, avslutar moderaten.

Till arkivet