Mitt liv äger ingen

Loui Sand omgiven av elever och personal från Internationella Engelska Skolan efter sin första förelsäning på temat “Mitt liv äger ingen”. Foto:Privat.
Loui Sand omgiven av elever och personal från Internationella Engelska Skolan efter sin första föreläsning på temat “Mitt liv äger ingen”. Eleverna Nellie Sjöstrand och Thea Olsson-Forss  bjuder idag Landskrona Direkts läsare på en rapport från föreläsningen och de tankeställare den gav dem.
Foto:Privat.

Torsdagen den 4 april, höll före detta handbollsproffset Loui Sand sin första föreläsning, på Internationella Engelska skolan. Föreläsningen, “Mitt liv äger ingen”, handlar om hans erfarenheter, angående att inte följa den svenska normen.

Föreläsningen “Mitt liv äger ingen” handlar om 26-årige Loui, och hans liv utanför de svenska ramarna.  Loui berättar hur det varit och är, att trotsa alla normer. Han är adopterad, mörkhyad, “homosexuell” och transsexuell, men inte minst, en person som vågar säga emot.  Han berättar inte bara om motgångarna han mött under sina år, utan även fördelarna med att våga stå upp för sig själv.

Budskapet med föreläsningen är att våga stå upp för sig själv. Detta förmedlar han genom att ta upp exempel från hans eget liv. Han berättar även hur han har blivit bemött på krogen, i affären eller på spelplanen, hur annorlunda han, jämfört med sin kompis, blivit behandlad. Ett specifikt exempel Loui drar upp är hur han blev bemött på krogen en gång när han var 18 år gammal. Han berättar hur vakten släppt in alla hans ljushyade vänner, men när Loui stod näst på tur, satte vakten för bandet och lät inte Loui komma in i lokalen. Trots att hans sällskap sa till vakten att Loui var med dem, så tillät inte vakten honom komma in. Efter cirka 45 minuter säger vakten “Jag släpper in dig nu när ingen ser dig” och Loui släpps in.

Det är en av de fördomar Loui fått möta som mörk.

Hela föreläsningen och alla hans exempel bygger på fördomar samhället vi lever i idag kan ha, men också de kraven som ställs på dig som elitidrottare och vilka konsekvenser det kan bli för dig både på och utanför planen.

Denna föreläsningen startade tankar hos oss som lyssnare. Att få höra historier från en person som faktiskt upplevt detta, och inte bara läst en text om det.

Vi tror att alla fick sig en tankeställare om de fördomar de antingen fått utstå, eller till och med som de själva utsatt andra för.  

Tankarna startades då det, enligt oss, finns många som inte inser att människor blir utsatta för hat då de aldrig själv blivit det. Men att få höra någon berätta sina egna upplevelser får människor att öppna upp ögonen för att detta är verkligheten för dem som inte följer normen.

Denna föreläsning tycker vi att alla skolor borde bjuda in till. Då dagens ungdomar är vår framtid och är de som kan påverka hur samhället kommer att se ut i framtiden, och med det arbeta för allas lika värde, vare sig man är adopterad, mörkhyad, homosexuell eller transsexuell.

Nellie Sjöstrand och Thea Olsson-Fors
Till arkivet