Annons

Nordisk möbelkonst under mitten av 1900-talet

På Föreningen Nordens senaste möte fick medlemmarna en fin genomgång av klassisk nordisk möbeldesign. Foto: Privat.

Konstvetaren Carolina Söderholm presenterade den 27 mars vid Föreningen Nordens sammankomst den gyllene perioden på 1950- och 60-talen då skandinavisk möbeldesign hade sin verkliga guldålder.

Annons
 

I många europeiska länder gick alla krafter åt för att bygga upp de förstörda samhällena efter andra världskriget men i de nordiska länderna, som relativt sett varit relativt förskonade, kunde konst och arkitektur ägnas ett stort intresse. En rad olika material kom till användning för de nya möblerna som böjträ, rotting, ulltyg, glas och plywood vilket sprängde de gamla ramarna för en designer.

Bruno Mathsson, Greta Magnusson-Grossman, Aino och Alvar Aalto, Arne Jacobsen och många fler framträdande möbelformgivare från denna epok presenterades av
Carolina Söderholm tillsammans med många bilder på deras alster. Flera har blivit verkliga klassiker som Ägget, Myran, Gräshoppan, Svanen bland andra.
Många av de kända möblerna från denna tid är fortfarande i produktion. Som exempel nämnde konstvetaren fåtöljen ”Siesta” av Ingmar Relling från Norge som tillverkats i 800 000 exemplar.

Flera av de kända möbelskaparna var också verksamma som arkitekter och ritade allt från arbetarbostäder till sanatorium och hotell.
– Vi var många som efter Carolinas presentation blev uppmärksamma på att så många möbler även efter 60-70 år fortfarande är så uppskattade och köps av nya generationer och därmed kan sägas vara tidlösa, avslutar Gunnar Modig från Föreningen Norden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser