Bilder från Algeriet

De fotografier som Pierre Bourdieu tog under sitt etnologiska- och sociologiska arbete under det Algeriska frigörelsekriget, ger en ny vinkel av hans syn på det sociala rummet. Under våren finns bilderna att beskåda på Landskrona Foto i Tyghuset vid Kasernplan.
De fotografier som Pierre Bourdieu tog under sitt etnologiska- och sociologiska arbete under det Algeriska frigörelsekriget, ger en ny vinkel av hans syn på det sociala rummet. Under våren finns bilderna att beskåda på Landskrona Foto i Tyghuset vid Kasernplan.

Fotointresserade är bortskämda med stora påkostade fotoutställningar i Landskrona. På lördag kväll (!) är det dags igen för vernissage då Landskrona Foto i samarbete med Lunds universitet ställer ut inte mindre än 144 fotografier av den världsberömde franske sociologen Pierre Bourdieu.

Med tanke på vad som i skrivande stund sker i Algeriet där den åldrade presidenten just tvingats avgå är utställningen i Tyghuset högaktuell. På de utställda fotografierna som legat gömda och bortglömda i dammiga lådor i femtio år får besökaren följa starten på Pierre Bourdieus vetenskaplig- och intellektuell karriär vilken tar sin början i just Algeriet. Där hade den franske tänkaren efter sina studier gjort sin värnplikt. Han stannade kvar i den då franska kolonin efter militärtjänstgöringen och genomförde kulturantropologiska och sociologiska studier ofta med kameran ”som ett extra minne”.
– Han använde endast ett fåtal bilder i sina böcker. Troligtvis tog han de för att se detaljer som man annars missar i ögonblicket, säger Britt-Marie Johansson, lektor i sociologi vid Lunds universitet.

Med sin Rolleiflex diskret på magen studerade Pierre Bourdieu sin omgivning och tog vad som idag skulle beskrivas som gatufotografier.
– Det finns en medveten komposition i bilderna. Eftersom filmen endast hade tolv bilder ser man också hur väntat in ögonblicket, säger Jenny Nordquist avdelningschef för Landskrona Foto.

Kvällssamtal
I samband med utställningen kommer det även att anordnas en samtalsserie utifrån tematiken i Bourdieus arbete. Först ut är Claes JB Löfgren, journalist på SVT och Anna Hedlund forskare i socialantropologi vid Lunds universitet som den 11 april klockan 18 samtalar på temat ”Krig och social omvandling”. 
– Eftersom vi i år inte har någon fotofestival att ta hänsyn till så kan vi lägga lite mer kraft på detta. Kvällssamtalen är öppna för alla och har fri entré.

Under den stundande vernissagehelgen ordnar Sociologiska Institutionen vid Lunds Universitet även en tvådagars konferens om fotografi och kunskap.

Utöver Pierre Bourdieus fotografier kommer även konstnären Richard Barlows platsspecifika muralmålning skapad av tavelkritor på för ändamålet mörkblå målad vägg i kontoret hos Landskrona Foto att kunna beskådas. Målningen är baserad på fotografier han tog vid ett residens när han seglade i det Arktiska havet.

Utställningen PIERRE BOURDIEU In Algeria. Testimonies of Uprooting visas på Tyghuset 6 april till 17 maj. Öppettider Onsdag-fredag kl 12.00-16.00.
Vernissage 6 april kl 18.00 med invigningstal av Jenny Nordquist (Landskrona Foto), Franz Schultheis (Fondation Pierre Bourdieu, St Gall, Schweiz) och Britt-Marie Johansson (Lunds universitet).

Britt-Marie Johansson, lektor i sociologi vid Lunds universitet inviger utställningen, lördagen den 6 april. klockan 18.

Kalender kvällssamtal med start klockan 18.

11/4: Krig och social omvandling
Claes JB Löfgren, journalist SVT och Anna Hedlund, forskare i socialantropologi, Lunds universitet.
Moderator: Håkan Silverup, doktorand i sociologi, Lunds universitet

25/4: Socialt arv och ungdomars kulturengagemang
Camilla Sjöstrand och Robert Karlsson, utvecklare, Kulturförvaltningen Region Skåne
Magnus Karlsson, universitetslektor i sociologi, Lunds universitet.
Moderator: Chris Mathieu, docent i sociologi, Lunds universitet

2/5: Eliterna
Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi, Stockholms universitet
Anita Göransson, professor emeritus i kvinnohistoria, Göteborgs och Linköpings universitet
Moderator: Christofer Edling, professor i sociologi, Lunds universitet

9/5: Kvinnor, fotografi och arkivet
Anette Sarnäs, arkivarie, Malmö stadsarkiv
Erika Larsson, postdoktor på Akademin Valand, Göteborgs universitet.
Moderator: Alison Gerber, postdoktor i sociologi, Lunds universitet

15/5: En skola i kris?
Magnus Persson, universitetslektor, Lärande och samhälle, Malmö Universitet
Lisbeth Gyllander Torkildsen, Forsknings- och utvecklingschef, Utbildningsförvaltningen, Landskrona stad
Elisavet Tziampazis, regionansvarig, Stiftelsen Läxhjälpen.
Moderator: Barbara Schulte, docent i pedagogik, Lunds universitet

Miljöfokus. Missa inte den amerikanske konstnären Richard Barlows temporära kalkteckning som framställts under den gångna veckan baserat på sammanvävda fotografier som han tagit under en vistelse på Svalbard.
Till arkivet