Annons

Ett misstag som kan leda till Europaspåret redan i år

Det blev bokstavligt talat rörigt i dubbel bemärkelse när Landskrona Energi sköt rör under motorvägen nyligen. Nu visar det sig att ett av rören letat sig ut under sundet mot den danska kusten.

Som vi tidigare berättat, så sköt Landskrona Energi rör för fjärrvärme under motorvägen till Företagsparken Kronan i slutet av februari. Nu visar det sig att ett par olika misstag banat väg för nya möjligheter för Europaspåret. 

Annons
 

Landskrona växer och det märks inte minst på verksamhetsområdet Kronan. Ett flertal företag har valt att etablera sig i område och det finns en efterfrågan på fjärrvärme som uppvärmningssätt. Med anledning av detta sköt Landskrona Energi ner två fjärrvärmerör samt ett blått servicerör under motorvägen för att underlätta för nyetableringar i Landskrona och bidra med en hållbar infrastruktur.
– Det ena röret kom upp precis där det skulle till skillnad mot det andra. Vi hade svårt att lokalisera var det tog vägen, berättar Mattis Olsson på Landskrona Energi.

Fjärrvärmerören som trycks under motorvägen ligger i så kallade skyddsrör, detta för att underlätta om det skulle uppstå problem med ledningen under motorvägen.  Nu inträffade dock det sällsynta att det ena röret kommit in i ett naturligt skikt av bentonit.
– Betonit har vi  som normalt smörjmedel vid rörtryckning. När vi skickade rören från Kronan mot staden så fortsatte det ena rören ner i skiktet. Med lite tur hade det fortsatt direkt mot  Energiknuten.  En snabb geologisk koll på gamla provborrningar och sjöbottenskanningar, visade dock att bentonit-skiktet under sundet avtar först i norr vid Klampenborg och i söder vid Refshaleøen. Det innebär att Köpenhamns kommun enkelt kan avsätta mark vid Nordhavn till en tunnelmynning, funderar Mattis Olsson.

Hur kom det sig att så mycket rör matades ner i marken innan fadäsen upptäcktes?
– Det ska erkännas att det blev  lite si och så med logistiken. Leverantören gjorde en felleverans. Vi fick dagsransonen av rör, varje dag i en månad då vi bara skulle ha en leverans. Så till dags dato har tryckaren matat in sju kilometer rör, och suget verkar inte avta. Lite genant kan man erkänna.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu ska bara beslut tas och en snabb utredning göras sen kan en tunnel under Öresund börja byggas.
– Frågan är om vi skall fortsätta mata på rör för att bana ny väg under sundet, eller skall vi lägga stora resurser på att backa och återställa efter misstaget, avslutar Mattis Olsson.

 

Mattis Olsson gör tummen upp för ett misstag som kan komma att halvera kostnaderna för Europaspåret.

Här syns var röret befinner sig idag (mörk grön linje) samt den förmodade sträckningen röret tar om man fortsätter att skjuta på.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser