Bokrelease på museet för Bergh

Jonas Bergh gästar museet den 30 mars och berättar då om sin nyutgivna, sjuttionde bok, Uppför backen baklänges.
Jonas Bergh gästar museet den 30 mars och berättar då om sin nyutgivna, sjuttionde bok, Uppför backen baklänges.

Lördagen den 30 mars kommer Jonas Bergh till Café Nell Walden på museet. Detta för att berätta om och läsa ur sin sjuttonde bok, Uppför backen baklänges.

– Den nya boken utspelar sig i Skåne, säger Jonas Bergh.
– Men knappt i Landskrona, därför kommer jag även att prata om och läsa ur några andra av mina böcker, som utspelar sig i stan.
Detta till trots så pryds bokomslaget av ett för Landskronaborna kärt motiv, Cement i Borstahusen.
– Det skulle vara ett annat omslag men det hann inte bli klart tills boken skulle i tryck. Då dök det här fotot upp, som även innehåller en bild på mej på fliken,  och jag tyckte att det funkade. Den längsta berättelsen utspelar sej vid havet. Jag tycker inte att det spelar någon större roll att det är Borstahusen. Omslag är omslag, innehållet, texten, är det viktigaste, tillstår Jonas Bergh.

Uppför backen baklänges är två kortromaner. Historierna handlar om kärlek och vänskap. Om död, men mest om liv, om att leva.

Den första berättelsen Jag höll hans hand när han dog utspelar sig i Limhamn och Malmö, i nutid och i skarven 80 – 90-tal. Om unga Haley och Bill, om Onkel Sven och flera andra som lever en del av sina liv på samhällets skuggsida. Det är mjukt och hårdkokt. Roligt och sorgligt.

I Balladen till min bror möter vi bröderna Plura och Carla som växer upp i Röstånga i Skåne, en Huckleberryuppväxt. Sen kommer ett år i USA och turerna till Helsingör. Om hur de ställs inför svåra problem i vuxen ålder med vuxna barn, när de kanske inte är riktigt vuxna själva. Vi undrar lite över namnvalet på bröderna.
– Mest för att det var roligt, det stör inte historien men någon kanske skrattar till, en bonus. Men bröderna spelar musik och de är ganska olika, lever olika liv i vuxen ålder men kommer aldrig ifrån varandra. Kanske lite som Eldkvarnbröderna, vad vet jag, svarar Jonas Bergh.

Om Uppför backen baklänges och några av de andra böckerna berättar Jonas Berghs på Landskrona museum, lördagen den 30 mars klockan 14.

– Det är fritt inträde men böckerna kostar, även om det blir specialpris. Jag har alltid haft många läsare i Landskrona, och stan ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, det känns kul att få komma till museet, som jag alltid har tyckt mycket om, avslutar Jonas Bergh.

Jonas Bergh är aktuell med en ny bok.
Till arkivet