Annons

Protester mot ökade månadskostnad på bussarna

Det är gratis att åka kollektivt inom Landskrona för personer över 70 år. Däremot har ökningarna för övriga resenärer stigit rejält de senaste åren och dyrare ska det bli.

– Höjningen av stadsbussarnas månadspris med 37,5 % är ingenting annat än hutlöst, ansåg nyligen en läsare i en insändare här på Landskrona Direkt. Dessförinnan hade en annan läsare också upprört sig över att månadskortet nu har en aviserad höjning med 100 kronor i månaden på stadsbussarna.

Annons
 

Carina Zachau, moderat ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, försvarade då prisökningen med att biljettpriset legat still under en lång tid. Något som dåligt håller vid en kontroll, om uttrycket tillåts.
– När det gäller höjningen av priset på stadsbussresor så stämmer det att alla andra varor och tjänster inte har ökat med 30 procent på en så kort tid, däremot hade priserna  på stadsbussresor legat stilla under en lång tid och inte alls ökat kontinuerligt på det sätt som andra varor och tjänster gör, svarade hon bland annat på Planket.

När Landskrona Direkt kollar upp påståendet så skedde den senaste prisökningen i december 2017 då månadskortet ökade med 50 kronor. Även det var en betydligt större ökning ”än andra varor och tjänster”.

Vid det senaste mötet i kollektivtrafiknämnden återremitterades delen i internbudgeten med neddragningar i busstrafiken. Socialdemokraterna ansåg att trafikförändringarna inte var  kommunicerade med kommunerna och det saknades konsekvensanalyser. Dessutom drabbades en handfull städer dubbelt, däribland Landskrona när månadskortet var tänkt att höjas med 100 kronor.

– Svaren från kommunerna innehåller kraftig kritik mot Alliansens nedskärningar och att de lämnar över ansvaret för planering och finansiering av trafik till kommunerna. Det är i stort sett samma förslag till försämringar i busstrafiken som Alliansen lägger fram nu. Detta trots motstånd från kommunerna. Var återremissen bara ett spel för gallerierna? säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande kollektivtrafiknämnden som vill se ett omtag på hela budgeten,

Genom att ta bort ”liten stadszon” så höjs priset med 100 kronor för en periodbiljett i bland annat Eslöv, Landskrona, Ystad och Ängelholm.
– Nu drabbas resenärerna i de mindre städerna ytterligare genom höjd taxa på månadskortet. De olika priserna var viktigt för de mindre kommunerna när det nya taxesystemet arbetades fram. Det är inte samma sak att resa inom Eslöv och Malmö. Nu sviker Alliansen de mindre kommunerna, säger Andreas Schönström.

– Alliansens sätt att agera är oroande. De säger sig vilja öka samarbetet med kommunerna men det görs inte genom försämringar och att överlåta kostnaderna till kommunerna. Alliansen säger sig inte ha någon sedelpress, men det har inte resenärerna heller, avslutar Andreas Schönström.

Om det bli en prisökning avgörs i kollektivtrafiknämnden den 29 mars men redan på fredag kan en hint ges då det nya beslutsförslaget beräknas att publiceras.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser