Annons
Torsdagen den 22:e april
Dagens namn: Georg, Göran

Saxofonister utan gränser

Saxofonvirtuoserna Kristin Uglar och Linn Persson tar med sig Musica Vitae till Landskrona teater för en spännande konsert. Foto: Pressbild.

Musica Vitae möter de briljanta saxofonisterna Kristin Uglar och Linn Persson i konserten “Utan gräns!” på Landskrona teater den siste mars.  Det utlovas nya spännande tongångar när saxofonerna tar sig an Bachs Dubbelkonsert, och programmet innehåller även uruppförandet av två nyskrivna verk som kompositörerna Jonas Knutsson och Marie Samuelsson skrivit direkt för Musica Vitae.

Annons
 

Tonsättaren och saxofonisten Jonas Knutsson har komponerat musik speciellt för Musica Vitae och de två saxofonvirtuoserna, och Jonas Knutsson beskriver sitt komponerande som ”en intuitiv process, tätt sammanlänkad med improvisation, där mycket av det melodiska materialet har drag av jojk. En musik som handlar om jakten på ett slags djupare meddelande: Vilka är vi? Vad är vi? Varför är vi?”

Publiken hör också Uglar och Persson när de närmar sig Bachs musik silad genom ett annat temperament. Dubbelkonserten skrevs för två violiner, men här hör vi verket för saxofoner och Musica Vitaes stråkar, där musik av tonsättaren Marie Samuelsson i form av små samtida ”bryggor” inflikas mellan Bachs barocka tongångar. Även Marie Samuelssons verk Rotationer finns med i programmet, ett verk som också det ursprungligen skrevs för Musica Vitae.

Konserten i Landskrona inleds med ett samtal mellan Andreas Lönnquist, Musica Vitaes orkesterchef, och de två gästande musikerna, Kristin Uglar och Linn Persson. Introduktionen startar kl. 15.30 i salongen.

Kristin Uglar –saxofon
Kristin Uglar har i över 25 år varit altsaxofonist i Saxofonkvartetten Rollin’ Phones med vilken hon gjort oräkneliga tv- och radioframträdanden och CD-inspelningar. Hon är en passionerad kammarmusiker som regelbundet musicerar i olika konstellationer. Som solist och orkestermusiker har hon framträtt med de flesta svenska orkestrar, bland annat Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniorkester och Dalasinfoniettan. Hon har undervisat i metodik, didaktik och saxofon på flera musikhögskolor i Sverige och är sedan 2001 mycket framgångsrik saxofonpedagog på musikskolan Lilla Akademien.

Linn Persson – saxofon
Linn Persson är barytonsaxofonist i en av Sveriges ledande ensembler för nutida konstmusik, Stockholm Saxofonkvartett, med vilken hon har turnerat över hela världen. Som solist och orkestermusiker har Linn Persson framträtt med bland annat Göteborg Wind Orchestra, Storströms Kammarensemble, Kungliga hovkapellet och Arméns Musikkår. Hon har en kandidatexamen samt solistdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en masterexamen från Royal College of Music i London, England.

Musica Vitae
Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid årets Nobelprisbankett och samma år släppte orkestern sin senaste CD, Games for Souls, med Malin Broman som solist. Internationellt har orkestern välkomnats varmt i bland annat Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien. Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan, där man spelade inför fullsatta konserthus i Tokyo med omnejd. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media.

 

”Utan gräns!” – Musica Vitae tillsammans med saxofonvirtuoserna Kristin Uglar och Linn Persson
Landskrona Teater söndagen den 31 mars kl. 16–18. Konserten startar med en introduktion kl. 15.30
Arrangör: Landskrona Kammarmusikförening

MUSIK
J. H. Roman – Sinfonia nr 16 D-dur
Frank Martin – Etyder för stråkorkester
Jonas Knutsson – Almost true stories (Musica Vitaes beställningsverk, uruppförande)
Marie Samuelsson – Rotationer
J. S. Bach – Dubbelkonsert BWV 1043 med mellansatser av Marie Samuelsson (Musica Vitaes beställningsverk, uruppförande)

MEDVERKANDE
Musica Vitae
Dorota Siuda – konsertmästare
Kristin Uglar och Linn Persson – saxofon
Björn Gäfvert – cembalo

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser