Annons

En 48-årig tradition hålls vid liv i konsthallen

Per Rossling och Mia Widell i Landskrona konstförening hänger upp teckningar vid en tidigare upplaga av Svart På Vitt. I höst är det dags igen för teckningstriennalen att inta Landskrona konsthall.

I höst är det dags för den 17:e upplagan av teckningstriennalen Svart på Vitt i Landskrona Konsthall, landets äldsta, största rikstäckande och återkommande jurybedömda teckningsutställning. Vart tredje år sedan 1971 har tecknare från hela Sverige ansökt om att få visa sina alster i Landskrona.

Annons
 

Nu går Landskrona konstförening ut med en inbjudan till alla i Sverige bosatta konstnärer att ansöka till Svart på Vitt 2019. Även om utställningen inte invigs förr än den 26 oktober så krävs det framförhållning när det gäller att skapa konstverken och ta sig genom ansökningsproceduren.
– Det är spännande och roligt att det börjar närma sig den 17:e gången med Svart på Vitt, säger Mia Widell, ordförande i Landskrona konstförening.
–  Det är alltid pirrigt hur många som kommer att söka. Vi hoppas ju så klart på massor av ansökningar så att juryn får ett hårt arbete, ett arbete som innebär en heldag för styrelsen och juryn.

Årets namnkunniga jury består av den tidigare chefen för Malmö konsthall, den påläste konstkritikern Sune Nordgren och författaren, dräkthistoriker och tecknaren Tonie Lewenhaupt  samt föreningens art director, tillika juryveteranen Per Rossling.
– Vi hoppas även att det är många nya som ”hittar” oss – både yngre och äldre. Tonvikten på de sökande brukar vara från Skåne, men det strömmar alltid in ansökningar från hela landet.  Kravet är att man ska vara bosatt i Sverige. Ålder, utbildning etcetera är irrelevant då juryn inte får veta något om de sökande – utan endast bedömer det de ser, poängterar Mia Widell och påtalar att kulörta färger inte får förekomma.
– Vi är noga med det.

– Teknikerna lämnar vi mer öppet, konstverken får tecknas med blyerts, kol, krita, tusch, tråd, mix media etcetera, säger Mia Widell och avslutar med att tipsa om att hela regelverket och inbjudan finns att ta del av på föreningens hemsida: http://www.landskronakonstforening.se/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser