Annons

Olympier inspirerar barn att delta i Jorden Runt-loppet

Jenny Fransson är brottare och har deltagit i tre OS. 2016 blev hon bronsmedaljör i Rio och blev därmed den första svensk att ta en OS-medalj i dambrottning. Nu kommer hon till Landskrona för att inspirera eleverna på Säbyholms Montessori att tillsammans med andra barn nå 100 varv runt jordklotet för en bättre värld.

Nästa fredag, den 15 mars, möter olympiern och brottaren Jenny Fransson barn i Landskrona, och berättar om Jorden Runt-loppet för en bättre värld, som engagerar en miljon barn i tio länder.

Annons
 

Det är elever på Säbyholm Montessoriskola som tillsammans med 30 000 svenska barn samt unga i några av världens fattigaste och farligaste länder som deltar i Jorden Runt-loppet, vilket är  ett samarbete mellan barnrättsorganisationen World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté.

Jenny Fransson är brottare och har deltagit i tre OS. 2016 blev hon bronsmedaljör i Rio och blev därmed den första svensk att ta en OS-medalj i dambrottning. Nu ska hon och ett 20-tal andra svenska olympier inspirera skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och egna idrottsliga erfarenheter. Tillsammans ska de bidra till att målen uppnås till år 2030, och därmed till att lösa klimatkrisen, minska extrem fattigdom och orättvisor, samt stärka fred och rättvisa. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodlotteriets särskilda satsning på de globala målen.

Målgång 1 april
Från och med nu ligger barnen i hårdträning för att med hjälp av olympier lära sig om de globala målen, och om hur de själva kan bidra till en bättre värld. Den 1 april är det sedan målgång för Jorden Runt-loppet för en bättre värld 2019. Då ställer barn i Sverige och hela världen sina krav på förändring och bildar mänskliga kedjor – som sedan förlängs genom att de går eller springer tre kilometer. Tillsammans når de hundra varv runt jordklotet.

Fokus på flickors rättigheter
Flickors lika rättigheter och det femte globala målet, för ökad jämställdhet, är i fokus under Jorden Runt-loppet för en bättre värld. Bland barnen som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som har utsatts för övergrepp. Det tionde målet, för ökad jämlikhet i och mellan länder, samt mål 16, för rättvisa och fredliga samhällen lyfts också. Satsningen bidrar dessutom till att nå det tredje målet, som handlar om hälsa och välbefinnande.

En miljon barn deltar
Totalt en miljon barn, varav minst 30 000 i Sverige deltar i Jorden Runt-loppet för en bättre värld under 2019–2020. Här ingår barn från länder som av FN utpekats som några av världens fattigaste och farligaste länder. Utöver Sverige deltar Benin, Burkina Faso, Filippinerna, Ghana, Kongo-Kinshasa, Moçambique, Nepal, Pakistan, Sydafrika och Zimbabwe. Dessutom tillkommer skolor i ytterligare ett 25-tal länder spontant, då de får läromedlet där information om Jorden Runt-loppet för en bättre värld ingår.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser