Blomsterkedja vill se fler kvinnliga statyer

Hjördis Hallqvist (f. Nordin) som står staty utanför Landskrona Idrottshall tävlade för GF Idrott. Hon var under en följd av år medlem av Sveriges framgångsrika lag i gruppgymnastik med handredskap (i Sveriges fall bollar). Blågult med Nordin vann VM både i lag och grupp med handredskap 1950 och stod 1952 som olympisk mästare i grupp med handredskap.
Hjördis Hallqvist (f. Nordin) som står staty utanför Landskrona Idrottshall tävlade för GF Idrott. Hon var under en följd av år medlem av Sveriges framgångsrika lag i gruppgymnastik med handredskap (i Sveriges fall bollar). Blågult med Nordin vann VM både i lag och grupp med handredskap 1950 och stod 1952 som olympisk mästare i grupp med handredskap.

För att hylla, men också för att belysa att kvinnan fortfarande är grovt underrepresenterad i det offentliga rummet, där endast cirka 10 procent av statyerna och allmänna platser i Sverige är uppkallade efter kvinnor, smyckades idag två statyer i Landskrona med blommor.

Idag på Internationella kvinnodagen vill Interflora belyser detta genom att låta sina florister smycka flertalet av Sveriges kvinnliga statyer:
– Vi gör det för att ge kvinnan utrymme och lyskraft. Vi kommer skänka 20 procent av försäljningen idag för att kunna skapa ytterligare en kvinnlig staty 2021, meddelar Sofia Kaare Jansson, PR och social media manager på Interflora.

Enligt en färsk Sifo-undersökning som Interflora låtit göra så vill svenska folket se Anna Lindh som nästa kvinnliga staty.

I Landskrona har Interflora låtit blomsterprakt förgylla statyn av gymnasten Hjördis Hallqvist (Nordin) vid Landskrona idrottshall  samt Fiskargumman vid Strandvägen, något man även gjorde ifjol.

Till arkivet