Annons

Chans till jobb i sommar

Bristen på personal till restauranger under sommaren är stor. Därför har utbildningsförvaltningen i Landskrona stad, Tillväxt Landskrona AB och Arbetsförmedlingen tillsammans med några av stadens krögare tänkt arrangera en sexveckors snabbkurs med teori och praktik. Därefter är de som klarar kursen garanterade  jobb hela sommaren.

Annons
 

När det stor klart att Landskronas restauranger söker mellan 75 och 100 säsongsanställda medarbetare under sommaren men har svårt att hitta medarbetare togs initiativet.
– Vi hoppas kunna väcka ett intresse hos deltagarna för fortsatt arbete och fortsatta studier inom restaurangbranschen framöver, säger Mattias Wald vid kommunens utbildningsförvaltning, och en av initiativtagarna till vårens insats. 
– Det är en bransch som har svårt att hitta medarbetare, och vi vill göra vad vi kan för att tillgodose rekryteringsbehovet på både kort och lång sikt. Detta är utan tvekan en bra start.

Ansvarig för de teoretiska delarna samt för att samordna praktiken blir Henrik Ljungqvist som under sommarhalvåret driver Restaurang Ella och Rökeriet i Kyrkbacken på Ven.
– Jag är oerhört glad över att både ha fått vara med i arbetet med att ta fram konceptet för satsningen, men också för frågan om jag kunde hålla i den.  Tänk att få möjligheten att både utbilda men också inspirera nya medarbetare till vår bransch, säger krögaren.
– Vi har svårt att hitta medarbetare som har de nödvändiga grundkunskaperna som krävs, och framför allt som känner sig säkra i sin roll när de möter gästerna. Under våra sex intensiva veckor tillsammans kommer deltagarna både hinna få de teoretiska grundkunskaperna kring mat och dryck, men också få kunskap i bemötande, dukning och servering. Jag är säker på att vi kommer att ha ett gäng duktiga medarbetare som står redo inför sommarsäsongen, säger Henrik Ljungqvist.

Bakom initiativet står förutom Utbildningsförvaltningen och deltagande restauranger, bolaget Tillväxt Landskrona AB och Arbetsförmedlingen.
– När vi ställde frågan till krögarna om deras rekryteringsbehov var svaret slående. Nästan alla hade rekryteringsbehov men svårt att hitta personal. Särskilt inför stundande högsäsong, säger Pernilla Anderberg vid Tillväxt Landskrona AB.
– Samtidigt är det är en bransch där medarbetarna trivs och har omväxlande arbetsuppgifter, och där det finns en jobbmöjlighet även för medarbetare utan högre utbildning och formell kompetens men med rätt egenskaper. Tillsammans med Utbildningsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och arbetsgivarna diskuterade vi vad vi tillsammans kan göra både för att lösa rekryteringsbehovet på kort sikt men också väcka intresse för branschen på lång sikt. Denna satsning görs i bästa tänkbara och konkreta samarbete mellan inblandade parter, vilket verkligen gläder mig, fortsätter Pernilla Anderberg.

Praktikplatserna finns hos Hotel Öresund, Barsebäck Golf och Konferensrestauranger, Erikstorps Kungsgård, Landskrona Golfklubbs Brasseri, Örenäs Slott samt Speakers Corner. Samtliga erbjuder deltagarna fortsatt heltidsarbete under sommaren för de som klarat av momenten.

Alla som är över 18 år kan söka en plats, vilken är kostnadsfri. Inga formella förkunskaper krävs, däremot att man förstår och kan tala svenska, har en social förmåga, har god fysik och tycker att det verkar roligt att arbeta inom restaurangbranschen. Arbetsgivarna kommer att delta i rekryteringen av deltagarna som sker på onsdag den 13 mars klockan 11.00 på Erikstorps Kungsgård. Där ges först information, sedan kommer man genomföra speed-intervjuer med sökande.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser