Annons
Fredagen den 21:e januari
2.2°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

7 000 år gamla objekt på auktion

Ett av många stenåldersobjekt som kommer att gå under klubban på kommande onlineauktion är denna tunnackade yxa från 4 000-1 800 före Kristus.

Likställer man antikviteter med gamla ting så är Skånes Auktionsverks kommande onlineauktion verkligen något för den som är på jakt efter just antikviteter. En stor samling stenåldersföremål kommer att gå under klubban.

Annons
 

Samlingen som ska ropas ut spänner över hissnade tidsperioder.
– De yngsta objekten är cirka 3 500 år gamla och de äldsta har uppskattningsvis cirka 7 000 år på nacken. Det är alltså hela 5 000 år före Kristus. Tanken svindlar, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Praktiskt taget alla objekt är från Skåne.
– Det ar inlämnarens far och farfar som skapade samlingen genom att leta själv men även köpa på auktioner och direkt av bönder och andra runt om i Skåne som hittat föremål.

Allt som kallas antikt behöver dock inte vara uråldrigt. Ett objekt av betydligt modernare snitt är ett litografiskt blad av Joan Miró betitlad “Le Scieur de long”.
– Bladet har den bästa proveniensen. Sedan bladet trycktes och såldes i Paris 1968 så har det aldrig varit ute på marknaden och sådant är alltid attraktivt, säger Joakim Karlsson.

På tal om attraktivt så var det ett objekt vid den förra auktionen som verkligen ”stack iväg”. Det var två kinesiska trädgårdsurnor som hade ett utropspris på 2 000 kronor som väckte stort intresse. När budgivarna var klara så klubbades de två urnorna till hela 55 000 kronor.
– Detta är det roligaste med auktioner. Man kan aldrig säkert säga vad som händer, säger Joakim Karlsson och berättar vidare.
– Just nu är det många i Kina som vill köpa tillbaka sina kulturskatter som finns runt om i världen och i detta fallet så tog det lång tid innan någon gav upp. Men sådant gillar vi. Och även de som lämnat in sina objekt. Dessa två urnor kommer med all sannolikhet att hamna i Kina igen.

Nu återstår det att se om det finns något i den kommande aktionen som väcker stort intresse. Bland smyckena finns bland annat ett klassiskt stavhalsband av Wiwen Nilsson i silver.
– Förutom detta kan vi erbjuda vackra diamant- och safirsmycken samt smycken i guld, informerar Joakim Karlsson och avslutar.
– Som alltid har vi även ett brett utbud av möbler, keramik, mattor, kinesiskt porslin, glaskonst och mycket mer.

Visningen äger rum på Skånes Auktionsverk idag, måndag mellan klockan 13 och 19. Onlineauktionen startar på tisdag klockan 18.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser