Annons
Måndagen den 25:e oktober
Dagens namn: Amanda, Rasmus

Heligt silver visas upp

Sedan urminnes tider har silver varit förknippat med kyrkan. Var kommer det ifrån, vad används det till och varför har kyrkan så mycket silver egentligen? Författaren och silverexperten Jan von Gerber förklarar vid kommande kulturkväll i Sofia Albertina kyrka.
Foto: Tomas Fiorentino Villarreal.

Sedan urminnes tider har kyrkan förvaltat silver, det gäller såväl nattvardskalken, patén (oblatfatet), oblataskar, vaser för altarblommor och silverljusstakar. Men var kommer allt silver ifrån, hur använder man det och vilka historier finns bakom?

Annons
 

Tisdagen den 5 mars bjuder författaren och silverexperter Jan von Gerber, tillsammans med Landskrona församling, in till en kväll med kyrksilver i fokus. Silvret som visas upp kommer från kyrkorna runt omkring i Landskrona församling. Man blandar både nytt och gammalt, för att visa på den mångfald som finns bakom de anrika inventarierna.
– Pengavärdet i sig är inte det intressanta att diskutera, utan fokus under kvällen kommer ligga på det kulturarv som kyrkan förvaltar år ut och år in. Det finns enorma mängder historia bakom kyrksilvret. Tänk bara på hur många historiska händelser som har passerat under tiden silvret användes i gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Det är ju helt fantastiskt, säger Per Johansson, präst i Landskrona församling och ansvarig för kulturkvällen.

Under kvällen spelas även musik framförd av organisten Fredrik Albertsson utifrån tema begravning, vigsel, dop och mässa.

Arrangemanget sker i Sofia Albertina kyrka med start klockan 19. Fri entré.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser