Annons

Han har näsa för whisky

Doften är nästan lika viktig som smaken, klargör Henric Molin i samband med lanseringen av Alkaid.

På fredagen den 8 mars släpps den sista av de sju årgångarna whisky i serien Seven Stars av Spitit of Hven. Namnet på den ädla drycken är Alkaid. Landskrona Direkt var på det lilla destilleriet på Ven när nyheten presenterades för press och andra intressenter.

Annons
 

På onsdagsmorgonen ringlade köerna långa till tiobåten till Ven. Anledningen var att Spitit of Hven skulle presentera den sista av sju whiskys i serien Seven Stars. Och som vanligt överträffade Henric Molin och hans kollegor i destilleriet de flestas förväntningar.
– Det här är den bästa whiskyn vi framställt, säger Henric Molin och sörplar när han provar sin nya dryck.

Allt började med lanseringen av Dubhe den 1 mars 2013.
– Dubhe är den första av sju i en serie av singel malt whisky som kommer släppas från destilleriet i begränsade upplagor, alla under flaggan ”Seven Stars”. Som inspiration har vi än en gång skådat mot himlen, vi skådade mot norra stjärnhimlen och såg asterismen Karlavagnen som är de sju ljusstarkaste stjärnorna i Stora Björn. Denna första whisky fick sitt namn efter den näst ljusstarkaste stjärnan av de sju, Dubhe, sade Henric Molin på presskonferensen den 27 februari 2013.

På onsdagen, exakt sju år senare, presenterades Alkaid, döpt efter den sjunde stjärnan i Karlavagnen. Med bland annat tioårig whisky i sig så bjöds det på en mogen dryck.
– Den är något rökigare än sina föregångare vilket balanseras av en betydligt längre lagringstid på lufttorkad ek, förklarar Henric Molin.

När det talas om doften så nämns bland annat lakrits, russin, choklad och kaffe. Smaken är mjuk  och elegant.
– Det här är på riktigt, säger en whiskykännare på plats och en annan talar om att det påminner om italiensk julkaka.

Sammanlagt kommer 3 500 flaskor av Alkaid att tillverkas.
– 3 200 av dessa flaskor kommer att säljas på marknaden och 1 800 av dessa hamnar på systembolagen i Sverige. Hur många som kommer att finnas på hyllorna i Landskrona den 8 mars då whiskyn släpps har vi dock inte fått reda på, säger Henric Molin.

Att de kommer att bli svårsålda trots sitt pris, 795 kronor för 50 centiliter, tror inte Henrik Molin.
– Nej då. De tidigare ”årgångarna” är slut. Det kanske finns någon enstaka flaska  av den senaste i Danmark men annars är allt slut sedan länge, i alla fall på den öppna marknaden. Detta är en mycket prisvärd whisky, säger Henric Molin.

Spirit of Hven är ett företag som bara blir större och större för varje år. Från att ha varit en handfull anställda när destilleriet startade så är det nu runt 40 personer som är anställda på heltid eller deltid.
– Det är alla verksamheter som växt. Inte bara destilleriet. Men i början var det mycket av restaurangpersonalen som även jobbade i destilleriet. Idag är det helt annorlunda, säger Anja Molin, VD för Backafallsbyn på vilken Spirit of Hven har sina domäner.

Destilleriutbildning till hösten
Frågan är vad som händer härnäst.
– Vi har flera nyheter på gång, säger Henrik Molin och fortsätter.
– Vi släpper bland annat en majswhisky senare i år och vi kommer dessutom att starta en destilleriutbildning till hösten. Det kommer att bli den första i Sverige och kanske den enda i Europa. De är vanligast i Nordamerika. Det kommer att bli en så kallad diplomutbildning och vi räknar med att ha tolv personer per kull. Och dessa kommer att vara mycket attraktiva när de väl har sitt diplom.

Det växande destilleriet har även fler planer men om dessa väljer man att ligga lågt.
– Det kommer en hel del nyheter men det får ni reda på om ett år då vi förhoppningsvis ses igen, säger Henric Molin och höjer sitt glas och utbringar en skål för den nya whiskyn som får stående applåder av expertisen på plats.

Den sista whiskyn i serien Sevens Stars är avtäckt.

Henric Molins senaste nyförvärv i destilleriet. En av världens tre coffey stills av just denna typ.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser