Museet efterlyser teaterminnen

Peter Haber mitt i bild omgiven av Pierre Dahlander, Catherine Parment, Anders Beckman samt regissör Peter Oscarsson. Bilden är från 1974 och Skånska Teatern var i färd med att sätta upp Moliérs pjäs "Läkare mot sin vilja"
Peter Haber mitt i bild omgiven av Pierre Dahlander, Catherine Parment, Anders Beckman samt regissör Peter Oscarsson. Bilden är från 1974 och Skånska Teatern var i färd med att sätta upp Moliérs pjäs ”Läkare mot sin vilja”

”Nya Skånska Teatern tömmer huset!”, så löd en rubrik här på Landskrona Direkt den 11 juni 2003.
– Allt ska bort. Vi kommer att sälja ut all inredning och före detta rekvisita, sa Håkan Persson och meddelade vidare att massor av teaterkostymer, handväskor och andra kostymattribut skulle komma att slumpas bort.  Det fanns även verktyg, virke, tyger, keramik och porslin i mängder till försäljning. Detta gör att åsnan Rucio som Don Quijote (Peter Haber) och hans väpnare, bonden Sancho Panza (Rolf Lassgård) tampades med på scen, idag framlever sina dagar i en hall i Landskrona. Nu efterlyser Landskrona museum minnen och föremål från Skånska teatern.

Landskrona museum uppmärksammar Skånska teatern i en utställning under hösten 2019 och söker nu minnen, föremål och berättelser från teatern.

1974 flyttade den fria teatergruppen Skånska teatern till Landskrona och kom att stanna under många år. Med sin speciella spelstil och unika publikarbete gjorde gruppen Landskrona till en av landets absolut främsta teaterstäder.

På Landskrona museum finns en del fotografier, originalkostymer, masker och rekvisita bevarade. Nu ska dessa visas upp för publik igen. Skånska teatern arbetade mycket med att engagera publiken och många Landskronabor har medverkat i en eller flera föreställningar.

Inför utställningen efterlyser museet minnen från Skånskans tid i Landskrona. Man eftersöker personliga minnen och vill komma i kontakt med personer som har koppling till Landskrona och som engagerade sig i Skånska teatern.

Om man spelade i en uppsättning eller har ett föremål att låna ut kan man kontakta skanskateatern@landskrona.se

Till arkivet