Annons

Stödgrupp för medberoende startar

Monika Jönsson och Bengt Persson har  lång erfarenhet av arbete som rör drogproblematik. Nu hälsar de anhöriga och närstående välkomna till den nya anhöriggrupp som startar upp i slutet av månaden på Kungstgatan 13.

Att leva som anhörig eller närstående med en missbrukare är tungt. För att stödja dessa startar nu behandlingsteamet vid Landskrona stads individ- och familjeförvaltning en anhöriggrupp. Gruppen träffas vid sex olika tillfällen med start på onsdagen den 27 februari.

Annons
 

Skuldkänslor och skam är något som är starkt förknippat med missbruk. Detta gäller såväl de som missbrukar som de som lever eller på annat sätt umgås med missbrukaren. Det intygar Monika Jönsson på Landskrona stads individ- och familjeförvaltning som arbetat med drogproblematik i flera decennier.
– De lever i en ständig rädsla för den stora katastrofen, att den som missbrukar ska förlora sitt jobb, mista sin bostad eller i värsta fall avlida. Därför är det viktigt att möta dessa anhöriga för att informera och ge stöd, säger hon och får medhåll av sin kollega Bengt Persson.
– Många är de som hör av sig till oss och de vittnar om ett stort behov. Tidigare var det många anhöriga till män i 50-årsåldern och upp men idag möter vi allt fler föräldrar till missbrukande ungdomar, säger han.

Beträffande den äldre generationen så är det oftast alkoholmissbruk som står i fokus. Detta är inte heller ovanligt bland ungdomar men här finns det även andra droger involverade.
– Det kan gälla allt från piller som Tramadol och andra benzopreparat till kokain och cannabis. Och gällande just cannabisen så är den liberaliseringsvåg som kommer allt närmare oss förödande, såväl för de som missbrukar som deras anhöriga, betonar Monika Jönsson.

De båda vädjar till anhöriga och närstående att på något vis söka hjälp. Exempelvis genom att gå med i en stödgrupp.
– Antingen det eller om man kontaktar oss på annat vis. Okunskap och förnekelse är de största motståndarna och mot dessa kan vi hjälpa och stödja. Vi informerar om vad bruk, missbruk och beroende är. Det är ju så att alla i familjen drabbas. Inte bara den som missbrukar, säger Bengt Persson.

Efter de sex träffarna har de anhöriga förhoppningsvis fått stöd samt information om hur de ska kunna hjälpa.
– Då finns det ett flertal alternativ. Anonyma Alkoholister är en och Länken en annan. Men det finns fler. I Landskrona finns det många bra alternativ till de som vill förändra sitt och sin familjs liv till det bättre, säger Monika Jönsson.

Att gå med i anhöriggruppen kostar inget men föranmälan krävs.
– Det går bra att ringa mig eller Bengt Persson genom kommunens växel på 0418-470000, avslutar Monika Jönsson.

Startdatum för anhöriggruppen är den 27 februari klockan 16-18 och träffarna äger rum på Kungsgatan 13.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser