Rotaryklubb vakar över barnhem

Carissa Tolken, anställd på Huis Talje, John Kristofferson, Landskrona Glumslöv RK, Joey Marakalla, anställd på Huis Talje samt Ingrid Söderberg, Landskrona Glumslöv RK vid skylten som förkunnar att rotaryklubben från Sverige är en av de stor bidragsgivarna till barnhemmet..
Carissa Tolken, anställd på Huis Talje, John Kristofferson, Landskrona Glumslöv RK, Joey Marakalla, anställd på Huis Talje samt Ingrid Söderberg, Landskrona Glumslöv RK vid skylten som förkunnar att rotaryklubben från Sverige är en av de stor bidragsgivarna till barnhemmet.

För 20 år sedan tog en kvinna i Sydafrika hand om en misshandlad 2-årig pojke. Detta blev startskottet för barnhemmet Huis Talje, Guds tårar, i Bela Bela, 22 mil norr om Johannesburg. Ett barnhem för handikappade barn.

Kvinnan, Mrs Joan Grissel var engagerad i den världsomspännande organisationen Rotary. 2006 besökte Landskronabon tillika rotarianen Ingrid Söderberg, Sydafrika och barnhemmet. Något som gjorde starkt intryck på henne.
Väl hemma i Landskrona igen har hon genom åren bakat kakor, ordnat fester med mera för att samla in pengar till Huis Talje.

Genom stiftelsen Oak Foundation fick Landskrona Glumslöv Rotaryklubb 500 000 kronor att överföra till barnhemmet under förutsättningen att pengarna verkligen hamnade där de skulle.  Nu har Ingrid Söderberg och John Kristoffersson åter varit och hälsat på barnen och ledarna i Huis Talje.
– Pengarna har använts väl, intygar John Kristoffersson och berättar om vad som skett på plats.
– Byggnaderna har fått nya tak och fönster. Man har byggt en ny tvättstuga, personalrum, sovsalar och separata badrum för pojkar och flickor. Även utemiljön har upprustats, berättar han.
– En anledning till det goda resultatet är att pengarna betalats ut efterhand som byggnationen fortskridit och slutbetalades först efter kontroll på plats, säger John Kristoffersson.

– Barnhemmet är nu erkänt som en statlig institution, poängterar han och förklarar att driften därmed är säkrad.

Ett orosmoln finns dock.
– Det saknas pengar för fortsatt utveckling. Vatten och eltillgång måste säkras. Vi vill ha fortsatt kontakt. Barnhemmet behövs sannerligen. Synen på handikappade och främst då på handikappade barn i Sydafrika behövs verkligen förändras, säger han och lovar att Landskrona Glumslöv Rotaryklubb tänker fortsätta hålla ett vakande öga över barnhemmet.

Landskrona Glumslöv RK är glada att att man med hjälp av Oak Foundation kunnat medverka till att över 100 handikappade barn har fått ett hem och att personalen fått bättre möjligheter att utföra sitt arbete på ett bra sätt.
Barnhemmet i Bela Bela i Sydafrika.

 

Till arkivet