Han ska digitalisera Landskrona

Jonas Florén, tillträdande digitaliseringsansvarig Landskrona stad.
Jonas Florén, tillträdande digitaliseringsansvarig Landskrona stad.

Nu är det klart vem som får den nytillsatta tjänsten som digitaliseringsansvarig i Landskrona stad. Från och med den 1 mars kommer Jonas Florén att leda digitaliseringsarbetet i Landskrona.

– Vi mycket glada över att ha rekryterat Jonas Florén. Han har bred och gedigen erfarenhet av komplexa digitaliseringsprojekt och hans kompetens kommer att vara till stor nytta för både våra invånare och stadens anställda, säger stadsdirektör Christian Alexandersson.

Jonas Florén har han bland annat varit global IT-direktör på läkemedelsföretaget Pharmacia, affärsutvecklingschef på Anoto och försäljnings- och marknadschef på Bjäre Kraft.
Senast har han arbetet med försäljning för Landskrona Energi och då främst arbetat med att förse Landskronaborna med fiber. I kommunen finns idag nära nog 50 procent fiber indraget sett till samtliga lägenheter. Landskrona Energis mål med att erbjuda 100% av samtliga hushåll möjlighet till fiber är nära nog i mål. Blott ett 50-tal fastigheter på landsbygden återstår, uppger bolaget på tisdagen.

– Landskrona har ett drömläge ur digitaliseringsperspektiv. Eftersom samtliga hushåll har förberetts för uppkoppling mot fiber finns alla möjligheter att skapa nya smarta välfärdslösningar som både kan spara pengar och öka invånarnas livskvalitet, säger Jonas Florén.

Som en del i stadens digitaliseringsarbete har Landskrona Stad, Landskronahem och Landskrona Energi byggt en smart visningslägenhet i Koppargården med fokus på att bo kvar hemma. Denna ska visas första gången i mars. Där ska mer konkreta tjänster visas upp. Visningslägenhetens syfte är att ge både beslutsfattare och biståndssökande en möjlighet att se vad framtidens digitala välfärdstjänster innebär.

För Landskrona Stads personal inom omsorgsförvaltningen så blir lägenheten en möjlighet att utbilda sig och prova på den nya tekniken.
– Här ska tekniken få brukaren att må bättre, sova bättre och rent av bidra vid medicineringen, säger Christian Alexandersson som gärna vill se Landskrona som ”god tvåa” när det gäller framtidens digitala stad.

– Andra får gärna komma med innovationerna men vi ska snabbt kunna ta till oss dessa, säger han och menar att stadens digitaliseringsansvarige då spelar en viktig roll.

Frågan är då om det i Jonas Floréns arbete också kommer att ingå att öka medborgarnas samhällsengagemang. Det vill säga att allt arbete i Landskrona stad nu ska genomsyras av öppenhet likt det Lunds kommun genomfört på sistone.  I Lund är det inte enbart alla kallelser och protokoll som läggs ut på kommunens hemsida utan också tjänsteskrivelser och beslutsunderlag som redogör för bakgrunden till ett visst beslut. Dessa fås därmed utan att man behöver besvära tjänstemännen och begära ut handlingarna. Samtliga dokument är dessutom redan digitaliserade.
– Om det är efterfrågat och gagnar verksamheten så ska det införas, menar Christian Alexandersson.

Som digitaliseringsansvarig kommer Jonas Florén bland annat att ta fram en digitaliseringsstrategi och säkerställa att den införs i stadens olika verksamheter. Syftet är att förenkla processer, effektivisera stadens arbete och skapa verklig samhällsnytta. Han tillträder tjänsten den 1 mars för detta arbete erhåller han 67 500 kronor i månaden.

Till arkivet